НОВИНИ ПЛЮС

19.03.2013

Казахстан хоче вийти з Митного союзу і ЄЕП

Опозиція Казахстану ініціює загальнонаціональний референдум щодо виходу республіки з Митного союзу та Єдиного економічного простору з Росією та Білоруссю. Також на референдум планується винести питання про повернення державі приватизованих стратегічних підприємств, заборону на будівництво атомної станції та запровадження виборності глав адміністрацій усіх рівнів.

Як повідомляє РІА «Новості», збори ініціативної групи щодо референдуму відбулися минулої суботи в місті Алмати. У засіданні взяло участь близько 500 делегатів з усіх регіонів країни — згідно із законодавством Казахстану, цього достатньо, аби ініціювати референдум. Далі ухвалені на зборах документи буде передано до Центрвиборчкому, який після їх перевірки має видати підписні листи. Для того, аби референдум було оголошено офіційно, його ініціаторам належить зібрати не менше 200 тисяч підписів громадян.

Чавеса поховали

Президента Венесуели Уго Чавеса, який помер 5 березня від раку, минулої п’ятниці поховали в Музеї революції у столиці країни. Як повідомляє агенція «Франс пресс», провести улюбленого лідера в останню путь на вулиці Каракаса вийшли сотні тисяч венесуельців. Жалоба по президенту в країні триватиме до 21 березня.

Раніше влада Венесуели розглядала можливість забальзамувати тіло вождя і виставити його в тому самому музеї. Проте після доповіді російських фахівців, які оглянули останки покійного, від цієї ідеї було вирішено відмовитися. Російські бальзамувальники дійшли висновку, що для бальзамування труп Чавеса доведеться перевезти в Росію щонайменше на 7—8 місяців. При цьому результату спеціалісти все одно не гарантували, адже на той момент, коли венесуельським урядовцям сяйнула думка про можливість бальзамування, тіло вже зазнало значних змін.

У питній артерії Шанхаю виявлено 13 тис. дохлих свиней

Кількість мертвих свиней, знайдених у річці Хуанпу в Китаї, перевищила 13 тисяч. Ця річка — головне джерело водопостачання майже 20–мільйонного міста Шанхай, найбільшого в КНР за кількістю населення. Водночас влада міста запевняє, що небезпеки епідемії немає, а вода в шанхайському водогоні — безпечна для пиття.

Як припускають у місцевій владі, трупи тварин у річку могли скинути працівники однієї зі свиноферм міського округу Цзясин у провінції Чжецзя, хоча інспекція місцевих фермерських господарств винних поки не виявила. Причиною масової загибелі свиней ветеринарна інспекція назвала ймовірні погані умови утримання і перенесені тваринами захворювання. У деяких тушах виявлено свинячий цирковірус, який не представляє загрози для людини.

Свинина є основним м’ясним продуктом Китаю. На кінець 2012 року загальна кількість свиней у країні перевищувала 475 млн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>