Китай «атакує»

19.03.2013

Китай увійшов до першої п’ятірки світових експортерів зброї, витіснивши звідти Велику Британію. Відповідні дані наведено в опублікованому вчора звіті шведського аналітичного осередку SIPRI. Згідно з цим документом, експорт озброєнь із КНР упродовж 2008—2012 років зріс на 162% у порівнянні з попередньою п’ятирічкою. Тепер частка Китаю у світовому сегменті торгівлі зброєю становить 5%, що на 3% більше, ніж раніше.

Найбільшим експортером зброї у світі, як і раніше, залишаються Сполучені Штати Америки — 30%. Друге місце з 26% утримує Росія, третю й четверту сходинки посіли Німеччина та Франція.

Як зазначає «Рейтер», Китай, який уже вийшов на друге місце у світі (після США) за розмірами економіки, стрімко набирає обертів і на ринку сучасних озброєнь. У листопаді минулого року на торгах зброєю у Жухай китайці вперше презентували власні бойові гелікоптери, ракети, літаки–безпілотники та засоби протиповітряної оборони. Найбільшим імпортером китайської зброї є Пакистан — у цю країну йде 55% експорту, також багато озброєння Made in China закуповують Бірма і Бангладеш.

Утiм влада КНР жодних даних щодо характеру й обсягів цих поставок не оприлюднює, адже після придушення протестів на площі Тяньаньмень 1989 року щодо Китаю діє західне ембарго на торгівлю зброєю.

Мілітаризація Китаю змушує його сусідів вдаватися до адекватних заходів. Тайванські ЗМІ повідомили вчора, що острівна країна, яку Пекін вважає своєю територією, впродовж цього року встановить бойові комплекси з 50 ракетами середнього радіусу дії, націленими на військові об’єкти у південно–східній частині Китаю. Утім це випад «моськи» проти слона, адже Китай тримає націленими на Тайвань щонайменше 1600 ракет.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора у Пекіні завершила роботу сесія Всекитайських зборів народних представників — китайська імітація парламенту. На ній було офіційно затверджено нове керівництво КНР: Сі Цзиньпіна як главу держави та Лі Кецян — як очільника уряду. На закритті сесії, а потім на вкрай рідкісній для китайських лідерів прес–конференції Сі Цзиньпін пообіцяв «продовжувати боротьбу за справу соціалізму та здійснення мрії про велике відродження китайської нації», а прем’єр оголосив про наміри скоротити бюрократичний управлінський апарат та боротися з корупцією. Лі Кецян також пообіцяв до кінця цього року реформувати систему «трудового перевиховання», яка дозволяє утримувати людину до чотирьох років у трудовому таборі без суду, слідства та судового вироку. Говорячи про зовнішні відносини, Сі Цзиньпін запевнив, що Китай виступає за мир, однак закликав армію посилити боє­здатність.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>