Підйом під снігом

19.03.2013
Підйом під снігом

Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк на марші у Львові. Фото УНІАН.

До мітингу опозиції Львів готувався заздалегідь. Напередодні на вулицях роздавали агітки–запрошення на акцію, але, схоже, про неї всі небайдужі знали й так. У п’ятницю місто замело товстелезним шаром снігу: громадський транспорт майже не курсував, автівки тонули по вікна, а сніг усе падав. Наступного дня снігоприбиральна техніка й комунальники змогли хоч трохи поліпшити картину, але мороз і сніг все ж аж ніяк не сприяли проведенню «Вставай, Україно!». Хай там як, а «регіонали» згодом закидали львівській владі, буцімто вона прибирала місто лише для опозиційної акції.

На львівський мітинг, за різними оцінками, прийшло від 5 до 10 тисяч людей. Для порівняння: у четвер у Вінниці подібна акція зібрала близько 4 тисяч учасників, у п’ятницю в Ужгороді, під найсильнішим ударом стихії, — 3 тисячі. До речі, про переїзди між містами Західної України опозиціонери в приватних розмовах відгукувалися так: «Це жах. Ми буквально випльовували хребти».

За словами речника міліції Львівщини Світлани Добровольської, мітинг охороняли 72 працівники МВС (з них 32 — ДАІ). Жодного правопорушення під час акції не сталося.

Прихильники опозиції маршем із партійними прапорами пройшлися від пам’ятника Франкові до пам’ятника Шевченку, де й відбулося віче. На сцені стояли голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, «свободівці» Олег Тягнибок, Юрій Михальчишин, Ірина Фаріон, багато інших народних депутатів.

Віталія Кличка на львівському мітингу не було, хоча афіші до всіх трьох «стартових» мітингів обіцяли його присутність. «УДАР» представляв народний депутат, представник Львова Ярослав Гінка. Як сказав він у своїй промові, Кличко в той час перебував у Європі. І справді, Віталій не поспішає приєднуватися до «розминочної революції», хоча прапорів «УДАРу» на цих маніфестаціях вистачає. А сам Кличко 15 березня у Варшаві мав зустріч із президентом Польщі Броніславом Коморовським. «Не можна допустити, щоб Україна звернула з обраного її громадянами європейського напрямку. Адже це вибір цінностей, демократичних стандартів, вибір якості життя», — заявив лідер партії «УДАР».

Щодо мітингу у Львові, то Тягнибок попросив «не вимагати від них із Кличком синхронності». Як і слід було очікувати, зі сцени лунали полум’яні промови, які припали до душі натовпу. Яценюк почав зі слів: «Ми разом хочемо змінити життя в країні...Ми приїхали відробляти той кредит довіри, який ви нам надали». А от про політв’язнів, звільнення яких стояло чи не на першому місці під час виборів, згадали похапцем, і то лише наприкінці.

«УДАРівець» Гінка заявив, що опозиціонери вимагають введення санкцій проти високопосадовців, прокурорів, суддів і навіть членів їхніх сімей. Нардеп зазначив, що серед вимог опозиції фігурує й заборона на виїзд із країни для цих осіб.

Улюблениця публіки Ірина Фаріон, у свою чергу, зазначила, що методи парламентської боротьби вже вичерпуються, і саме тому було прийнято рішення «йти до людей».

Опозиціонери закликали львів’ян приєднатися до «грандіозної», за їхніми словами, акції протесту, що відбудеться в Києві 18 травня. Відтак після Львова «революція за розкладом» узяла паузу — цього тижня опозиція працюватиме в парламенті в сесійному режимі.

 

ДО РЕЧІ

 

На першому мітингу опозиції в рамках акції «Вставай, Україно!» у Вінниці не було позафракційного Петра Порошенка, хоча він претендує на балотування в мери Києва під прапором опозиції. Натомість був син Петра Олексійовича — Олексій, який нещодавно став депутатом облради за підтримки БЮТ.