Проблема–2000 знову в Україні

19.03.2013

З моменту обрання Верховної Ради пройшло більше чотирьох місяців, однак вищий законодавчий орган досі не виконує свої конституційні функції, життєво важливі для країни закони не приймаються. Кабінет Міністрів України в таких умовах не може повноцінно працювати. Вся вертикаль державної виконавчої влади в країні фактично паралізована. З такою резолюцією виступили позавчора громадські організації Харкова і Херсона, які вимагають від Президента розпустити парламент, а заодно — скасувати депутатську недоторканність та змінити політичну систему на всеукраїнському референдумі. В разі недотримання владою цих вимог громадські організації планують самостійно створити ініціативну групу для проведення всеукраїнського референдуму, на який буде винесено такі питання: скорочення чисельності народних депутатів з 450 до 300, запрова­дження другої (верхньої) палати парламенту, повне скасування депутатської недоторканності, проведення позачергових виборів винятково за мажоритарною системою. Проект резолюції буде затверджений сьогодні в Харкові на конференції громадських організацій — членів «Єдиної соціальної мережі».

Сигнал із вотчини «регіоналів», чим є Харків, надійшов серйозний. Питання пропонованого референдуму дуже нагадують ті, які фігурували на всеукраїнському плебісциті 2000 року в інтересах Президента Леоніда Кучми, однак так і не були імплементовані парламентом. Цього разу є загроза, що Віктор Янукович може силою дотиснути потрібні йому рішення, спрямовані проти опозиції у ВР.

Імовірність проведення референдуму народний депутат від «Батьківщини» Сергій Сас визначає за наявністю зацікавленості з боку влади: «Якщо вона благословить його проведення, то результат може бути один. Якщо не благословить — я не думаю, що проект громадських організацій зможе мати якісь правові наслідки».

Щодо зміни моделі парламенту на двопалатну і зменшення кількості депутатів пан Сас у коментарі «УМ» зауважив: «Це практично зміна суспільного ладу — сьогодні так, завтра інакше. Це не такі прості речі, і вони дуже болючі для суспільства. У «Фаусті» Гете є такий вислів: «Во всем большом есть постепенность, а не внезапность и мгновенность». Якщо хтось думає, що одним махом можна все радикально поміняти й поставити з ніг на голову, то в 1917 році в Російській імперії така спроба вже була зроблена. До чого вона призвела, зрозуміло всім. Екстремізм завжди присутній у суспільстві, особливо коли йде тотальне зубожіння населення. Але я не думаю, що з точки зору суспільної необхідності зараз потрібно робити якісь кроки у цьому напрямку».

Опозиціонер також зауважив: «Ми поміняли в цьому скликанні 2/3 депутатів (порівняно з попереднім) — залишилося 166 із минулих скликань, і то зараз Верховна Рада відчуває брак досвіду депутатів. Якщо ми змінимо всіх депутатів чи більшість, або запропонуємо суспільству нові правила гри, я не думаю, що це буде правильно. Це просто гра. Гра нервів для того, щоб вплинути на те, що відбувається в парламенті зараз».

Загалом, за даними з кулуарів, опозиція почала з побоюванням ставитися до загрози розпуску цієї ВР. Адже кажуть, що в пов’язаних із цим прожектах Януковича — Україна взагалі без Ради. Тож завтра опозиціонери розблокують парламент, і він нарешті запрацює.

А щоб Рада працювала нормально, Сергій Сас пропонує затвердити програму розвитку уряду.

Його колега Олег Зарубінський з Партії регіонів вважає громадську ініціативу харків’ян закономірною: «Причини змінюються, а блокування [Ради опозицією] залишається, і це дратує людей, тим більше політично активних, які стежать за тим, які законопроекти реєструються на сайті Верховної Ради, але їх не розглядають».

«Простий рецепт того, щоб не відбувся розпуск парламенту, полягає в тому, що Рада повинна працювати. Комусь подобається чи не подобається опозиція — «фас», комусь не подобається більшість — «фас», але народ дав мандат цій ВР, щоб вона працювала, і має щодо неї певні очікування», — каже Зарубінський.

На запитання, чи не боїться розпуску парламенту Партія регіонів, пан Зарубінський відповів: «За результатами останнього дослідження Центру Розумкова, який ніхто не звинуватить у лояльності до влади, 28 жовтня ПР мала рейтинг популярності 30%, зараз — 29,3%. А от другий претендент на народну любов — «Батьківщина» — втратив відчутно. Якщо в день виборів було 25,5%, то зараз — 19%. Що стосується інших опозиційних партій, то там плюс 1–2%».

Апокаліптичних прогнозів про зникнення парламенту як такого Зарубінський не розділяє, називаючи існуючу Раду «основою демократії й суспільного життя».