Телевізор вкорочує вік

14.03.2013

Австралійські вчені виявили зв’язок між часом, який люди витрачають на перегляд телепрограм, і тривалістю життя. Любителі полежати на дивані біля «блакитного екрана» ризикують померти раніше, ніж їхні активніші співвітчизники.

Дослідники Університету Квінсленда стверджують, що їм вдалося не просто довести шкоду телебачення, а й «вирахувати» її. Як зазначається в доповіді, людям, старшим за 25 років, кожна година, проведена біля телевізора, вкорочує життя на 22 хвилини. Тож людина, яка проводить біля телевізора шість годин на день, скорочує своє життя на п’ять років.

Дослідження ґрунтується на великій кількості вивченого матеріалу, а розрахунки зроблені на основі даних про 11 тисяч учасників. Зрозуміло, що «смертельними» є не самі телепрограми, а брак фізичної активності і неправильне харчування, до чого призводить тривале перебування біля екранів.

Учені довели: кожна година перед «блакитним екраном» підвищує ризик смерті від серцевих захворювань на 7%. Ті, хто дивиться в «ящик» по 4 години на день, помирають від проб­лем із серцем на 28% частіше. Крім того, у любителів телебачення підвищується тиск на 5–7 одиниць. Дослідники стверджують, що 8% смертей можна уникнути, якщо скоротити час перегляду ТБ до однієї години на день.

Відомо: людина, яка щодня приділяє час спорту або хоча б прогулянкам на свіжому повітрі, має шанси прожити помітно довше за того, хто просиджує годинами перед екраном. У доповіді австралійців не згадується про вплив на здоров’я комп’ютерів. Але навряд чи вони корисніші за телевізор.