Світ поза кінцем світу

14.03.2013

Мила Тетянко, твоя історія про те, що книга рятує світ, змусила мене усміхнутися і… здивуватися. Виявляється, коли ти так глибоко занурилася у спогади Ірини Жиленко, що проігнорувала можливість розігріти себе сваркою із водієм поламаного автобуса десь посеред засніжених полів Чернігівщини, я доторкнулася до твоєї улюбленої «Поліанни». Місце, де знайшлася книжка про дівчинку, яка намагалася сприймати життя «з кращого боку», на сьогодні — одна з родзинок богемного Лос­Анджелеса.

«Остання книгарня» розташована у самому серці міста, посеред історичного фінансового кварталу, в будівлі, що колись була банком, але — за іронією — магазин має мало спільного з бізнесом, тобто зароблянням грошей. «Я не бізнесмен, — каже власник книгарні Джош Спенсер. — Мене більше переймає історія, оповідь».

Джошу 37 років. Колись активний серфінгіст, через аварію на дорозі він став інвалідом і давно вже пересувається лише у візку. Очевидно, власна трагедія наштовхнула його на думку: а що як станеться колапс цивілізації і залишиться лише одна книгарня? Якою вона буде? В уявленні американця Джоша це просторе, на півтори тисячі кв. м, приміщення, що міститься на двох поверхах, ущерть заповнене (на першому поверсі) і завалене (на другому) книгами. Таке собі поєднання публічної бібліотеки і домашнього раю книжкового хробака.

Книгарня відкрилася у 2011 році, і в той час як по всій Америці з фінансових причин закриваються як маленькі, так і великі, мережеві, bookstore, «Остання книгарня» стала популярним місцем і спромоглася розширити свої володіння. Як пояснює Джош, облаштування простору далося йому майже задарма (потрібні полиці просто перекочували зі збанкрутілого магазину), а угода з оренди «дуже хороша».

Але головне — ціна товару: хоч магазин і пропонує нові книги та дорогі мистецькі альбоми, більшість асортименту — книги second hand, але не обов’язково з тяжким нальотом «вживаності». І вони тут не залежуються. Наприклад, на другому поверсі, у так званому «Лабіринті» — колекція, яка налічує сто тисяч і поповнюється щодня. А оскільки кожен примірник іде по долару, стабільно звільняється місце для ротації. Але щоб знайти діамант у цьому хаосі — книги посортовані за розмірами й кольорами, частково — тематично чи за мовною ознакою, — треба просидіти серед старих стелажів не один день. Як стверджує легенда, якийсь щасливчик «нарив» перше видання «Сутінок» у твердій обкладинці і перепродав за 400 баксів.

Магазин також пишається тим, що саме тут відбирають «книжкову масовку» для фільмів і шоу. Хоча протягом двох годин, проведених в «Останній книгарні», я бачила не так багато покупців, як читачів у комфортних кріслах (оголошення над їхніми головами попереджає, що книгарня — не бібліотека, і час окупації фотелів — обмежений). А також фотолюбителів, які знімали арт­об’єкти, що створюють обличчя цього пристанища (кольорові стелажі, літаюча друкарська машинка, вінтажні важкі двері, що колись закривали банківський сейф, чи тунель із книжок).

Оптиміст Джош дивиться на майбутнє друкованої книги досить песимістично і стверджує, що навряд чи за 10 років десь залишиться хоч одна книгарня. Ну, черговий рекламний хід з його боку... А знаєш ще що? Едвін Бергстром, архітектор будівлі, де сьогодні розташована «Остання книгарня», також спроектував Пентагон. Отаке точне попадання в постапокаліптичну ціль.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>