Мертві постачальники та украдені мільйони

06.03.2013

Фрукти... з того світу

Приклади «співпраці» з мертвими душами описує ще класична література. Втім, міліціонерам–податківцям удалося розплутати зовсім не літературні сюжети незаконних оборудок однієї з бізнес–структур Сумщини. Експортувала вона продукцію сільгоспвиробництва до Росії. Як виявилося, за підробленими документами.

«Усю продукцію — овочі, фрукти, горіхи — скуповували великими партіями у великих сільгоспвиробників і нашої, і сусідніх областей, — розповідає прес–секретар Управління податкової міліції ДПС у Сумській області Наталія Шаповал. Але документи оформляли так, ніби закупка велася у сільського населення. Що це давало? Використовувалася різниця в оподаткуванні юридичних осіб, тобто підприємств, і фізичних осіб — звичайних селян. Фальсифікуючи звітність, «тіньовики» нарощували витрати підприємства. І таким чином економили на податках мільйони гривень».

За словами пані Наталії, оперативники виявили серед постачальників, на яких оформляли документи, осіб, що давно померли. Їх можна знайти хіба на цвинтарі Богданівської сільради у Шосткинському районі. У списках — і старенькі, віком понад дев’яносто років, які вже навряд чи впораються з садом–городом. Використовуючи підставні прізвища, експортери здійснювали свій бізнес. «При цьому, — зазначає Наталія Шаповал, — фактичний обсяг експортних операцій на підприємстві склав майже 70 мільйонів гривень, а сума сплачених ним податків — усього 12 тисяч гривень».

Відповідно, бізнесмени заборгували державі понад вісім мільйонів гривень. Аби приховати вдалу комерцію, зловмисники вирішили терміново ліквідувати підприємство. Але позапланова перевірка податкової міліції не дала їм здійснити задум. Нині триває досудове розслідування виявлених фактів.

Реальні мільйони — за віртуальне господарювання

Тим часом слідче управління прокуратури Сумської області розслідує кримінальне прова­дження за фактами зловживання службовим становищем працівниками... Державної податкової інспекції міста Суми. Такому собі ТОВ «Інженерно–технічний центр «Сумиавтогаз» було відшкодовано податок на додану вартість у сумі 74 мільйони гривень. На цей ніби пересічний факт ще раніше звернув увагу народний депутат України Олег Медуниця. У зверненні до Генпрокурора Віктора Пшонки він просив розібратися з ситуацією щодо повернення ПДВ. Адже, за його даними, засновник та колишній директор компанії не мав фактичного відношення до її діяльності й узагалі оголошений у розшук рідною матір’ю. Проте підприємство буцімто працювало. Як писав народний депутат, є підстави вважати, що ТОВ «було куплене саме з метою проведення операцій із формування протизаконного податкового кредиту з подальшим від­шкодуванням ПДВ із державного бюджету». Тобто посадові особи підприємства нібито спільно зі співробітниками податкової служби протягом певного періоду подавали декларації до податкових органів, відображаючи в них здійснення суто віртуальних господарчих операцій. Саме ця віртуальна діяльність і дала можливість отримати реальні десятки мільйонів із держбюджету.

Наразі двом особам оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. Як повідомив начальник слідчого управління прокуратури області Ігор Сидоренко, підозрюють їх у фіктивному підприємництві та заволодінні шляхом зловживання службовим становищем бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Вiдповiднi статті передбачають покарання до 12 років позбавлення волі. Тим часом, повідомляє прес–служба прокуратури області, слідство встановлює інших співучасників злочинної схеми розкрадання держбюджету України.