Ніч без близькості

06.03.2013

Переговори Президента Януковича з Володимиром Путіним у резиденції «Русь», що у Тверській області, затягнулися. Почавшись у понеділок по обіді, вони завершилися вчора о другій годині ночі. За годину літак Януковича вилетів на Київ. За інформацією інтернет–видання «Лівий берег», на території Завидова для української делегації виділили окремий особняк, на якому майорів жовто–блакитний прапор і були створені всі умови для того, щоб Янукович у випадку потреби міг залишитися на ночівлю.

Під час переговорів Президента України не супроводжували міністри й радники — закрита розмова глав держав стосувалася не технічних, а глобальних питань: участі Росії в управлінні українською газотранспортною системою, відносин України з Митним союзом. Це питання політичного вибору, як зізнався сам Путін. Речник президента РФ Дмитро Пєсков учора визнав, що Києву та Москві не вдалося зняти всі неузгодженості, «робота триватиме, підписання підсумкових документів не заплановано».

Янукович і надалі балансує між Європою і Кремлем. Але експерти нагадують, що так довго тривати не може.

«Геополітичні питання є вибором системи цінностей, які, у свою чергу, мають велику економічну складову, — каже в коментарі «УМ» політолог Ігор Жданов. — Говорячи мовою економічних аргументів, Європа пропонує нам ринок об’ємом 15 трлн. доларів. З іншого боку — Митний союз із Росію, і перше питання, яке постане, — це збір усіх митних платежів у загальний казан. Щоб ви розуміли, за рік ми збираємо 120—140 мільярдів гривень мита, яке становить третину українського бюджету. Відмовитися від третини бюджету, отримувати через незрозуміло який розподіл ці кошти вже в Москві — ми це вже проходили, коли був єдиний бюджет Радянського Союзу».

За таких умов, вважає Жданов, Янукович замість Президента стане генерал–губернатором України (хоча, можливо, після виборів–2015 його це влаштовуватиме більше, ніж вихід на пенсію). «Росія показує, ніби вона хоче побудувати рівноправні стосунки з Україною, але прагматичний інтерес російської влади завжди буде превалювати», — каже експерт.

Чи можна прогнозувати вступ України до МС цього року? «Обмежаться якимись формальними заявами, але те, що вступу України до Митного союзу не буде, — це очевидно, — вважає політолог Костянтин Матвієнко. — Можливо, будуть узгоджені якісь фінансово–економічні процедури, стандартизовані для України з усіма членами МС».

«Горячи про те, що Митний союз є «політичним питанням», Володимир Путін має на увазі, що для України нібито економічно вигідніше вступити в МС і на заваді цьому стоїть тільки політична позиція: Україна більше хоче інтеграції в Європу. Так от, до відома пана Путіна, в Митний союз Україні не вигідно вступати перш за все з економічної точки зору, — переконує Матвієнко. — Україна і Росія є жорсткими конкурентами на ринку збіжжя, на ринку зброї. Україна зацікавлена в тому, щоб справді просувати свою техніку — літако– й машинобудування. Переважно це виходить до Росії, тому що українське виробництво найбільш адаптоване до російських умов. Але тут Росія заявляє про свою жорстку опозицію. І саме з цієї точки зору така позиція російської влади є політичною. Направду, їй вигідніше купувати в нас ще й тому, що імпортне дорожче. Отже, якщо приставати на цю точку зору пана Путіна, — так, це політичне питання, але політичне саме для Росії».

Ті політичні умови, які висуває Захід щодо надання Україні фінансової допомоги, насправді є більш прийнятними, ніж вимоги Росії, зауважує політолог. Інтеграція з нею означатиме, що наші олігархи втратять свої фінансові можливості, адже Україна не напряму продаватиме свій товар, а узгоджуючи митні процедури з МС. Тим часом уже тепер наш експорт розподіляється між ЄС, Російською Федерацією і азійськими країнами майже рівномірно, і є тенденція до скорочення експорту в РФ.