Адвокатська арифметика

06.03.2013
Адвокатська арифметика

Лише одинадцять діб минуло відтоді, як опозиція розблокувала президію Верховної Ради, а парламентська криза відновилася знову. «Один за всіх і всі за одного! Власенка не здамо. Нікого не здамо!» — так повідомив про чергове блокування трибуни і президії ВР депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець. Цього разу обурення опозиції викликав намір більшості позбавити мандата за сумісництво захисника Тимошенко, нардепа Сергія Власенка. Хоча під підстави, окреслені в поданні спікера Володимира Рибака до Вищого адміністративного суду, підпадає більше десятка «регіоналів». Зрозуміло, що поданням щодо Власенка влада відкрила певну «скриньку Пандори»: негаразди, які вириваються звідти, цілком можуть зачепити і провладних обранців. Якщо не сьогодні, то завтра. Утім влада, очевидно, не думає про те, що пиляє гілку, на якій сидить, і навпаки, вважає себе сильною як ніколи. Голова ВР не бажає відкликати власне подання до суду, опозиція не бажає розблоковувати залу, доки на них тиснуть. Тож у хід пішли погрози. Чого варті слова нібито поміркованого Рибака після безрезультатної наради з лідерами фракцій про те, що через день–два більшість готова продемонструвати м’язи: «Я не прихильник бійок... Але депутати більшості налаштовані, що ми розблокуємо силовим методом».

 

Ти сумісник. Ні, то ви — сумісники!

Нардеп Арсеній Яценюк пояснює, що блокування трибуни хоча й вигідне владі, але через це спікер Рибак не зможе потрапити в залу й оголосити про припинення повноважень депутата Власенка після замовленого владою рішення Феміди. До того ж блокування привертає увагу громадськості й «чітко показує, що Президент і голова парламенту знищують опозицію».

«Дійсно, ми домоглися персонального голосування. Але порушення з боку комуністів та Партії регіонів тривають, — зазначає лідер «Свободи» Олег Тягнибок. — Таке враження, що вони не можуть собі усвідомити, що вже є інший парламент і є інша опозиція, яка не дасть безкарно порушувати українське законодавство і норми українського права».

Опозиція також бажає перевірити діяльність Регламентного комітету ВР, який, власне, і рекомендував позбавити Власенка депутатства. Тож Яценюк уже подав звернення до Генпрокурора щодо фальшування протоколів у цьому комітеті. А БЮТівець Микола Княжицький просить спікера Володимира Рибака та голову Регламентного комітету ВР Володимира Макєєнка подати до суду подання про позбавлення повноважень одинадцятьох депутатів iз Партії регіонів, які поєднують роботу в парламенті з приватним бізнесом (серед яких перебуває у стані припинення підприємницької діяльності й відома співачка Таїсія Повалій).

Учора названі сумісники від ПР терміново зібралися і запевняли пресу, що припинили будь–яку діяльність, окрім депутатської. На закиди «Свободи», що близько двадцяти нардепів більшості мають подвійне громадянство, «регіонали» не відповіли. Натомість депутати від ПР Володимир Олійник та Вадим Колеснiченко, які також мають адвокатське минуле, запевнили, що саме справа Власенка є особливою, а вони «чисті перед регламентом». Мовляв, Власенко не врахував важливу норму, яку депутати ухвалили у 2012 році, згідно з якою новообрані депутати мають протягом 90 днів написати заяву про призупинення адвокатської діяльності.

Суд узяв тайм–аут

Ще до обіду Вищий адміністративний суд позбавив депутатських повноважень депутата від ПР Андрія Веревського, задовольнивши позов Голови ВР Володимира Рибака. Причина — сумісництво. Утім пана Веревського вважали «договірним», адже його втрата мандата була погоджена з владою. Натомість на його прикладі владі треба було показати, ніби закон один для всіх.

Перед цим Генпрокуратура повідомила, що кримінальне провадження за заявою Наталії Окунської про невиконання рішення суду її колишнім чоловіком Сергієм Власенком закрито за відсутності складу злочину. Тим самим продемонструвавши, що влада не ставить за мету арештувати Власенка одразу після того, як він втратить недоторканність.

Утім учора Вищий адміністративний суд відмовив у затребуванні даних iз Міністерства доходів і зборів щодо того, чи стоїть депутат Сергій Власенко на обліку як суб’єкт підприємницької діяльності. За словами суддів, Феміда не має сумніву, що він не є підприємцем. А згодом колегія суддів оголосила перерву до сьогоднішнього дня. До речі, на засідання ВАСУ не змогла потрапити більшість журналістів, але депутатів пропустили.

 

ЗАНЕПОКОЄННЯ

Віце–президент Європейської Комісії Кетрін Ештон і єврокомісар iз питань європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляють про своє занепокоєння ситуацією, пов’язаною з можливим позбавленням депутатського мандата Сергія Власенка на суперечливих підставах. У зв’язку з цим Ештон і Фюле закликають українську владу вирішити цю ситуацію для того, щоб уникнути «створення будь–якого враження щодо зловживання судової системи в політичних цілях».

Учора під час засідання Вищого адміністративного суду у справі Власенка знепритомніла депутат Європарламенту Ребекка Хармс. Першу допомогу їй надали нардепи від опозиції. Ще раніше лідери трьох опозиційних фракцій («Батьківщина», УДАР і «Свобода») заявили, що вимагатимуть прискореного розгляду справи Сергія Власенка у Європейському суді, якщо ВАСУ позбавить його мандата.