Марсіанські плани

01.03.2013
Марсіанські плани

Праворуч — Марс, ліворуч — Земля. (НАСА.)

Стати першим представником виду гомо сапієнс, який на власні очі зблизька побачить Марс — хіба не чудова мрія? До того ж, як виявилося, цілком здійсненна. Так принаймні обіцяє американський мільярдер Денніс Тіто. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на скликаній з цього приводу прес–конференції він оголосив, що шукає добровольців, які полетять на Червону планету. За задумом Тіто, це мають бути чоловік і жінка, бажано — подружня пара, яка рідко свариться. Адже в космосі їм доведеться провести сам на сам 501 день.

Перший приватний політ на Марс (і взагалі перший для людини) заплановано на 5 січня 2018 року. Скільки коштуватиме така експедиція, її ініціатор не уточнює. Але експерти називають цифри від одного до двох мільярдів доларів.

«У нас є гроші на перші два роки — я фінансую цей проект із власної кишені, — наголосив Денніс Тіто. — Потім сподіваємося на спонсорів та пожертвування. У нас є можливість віднайти кошти для завершення місії. Це небезпечна, але довгоочікувана подорож, яка має розширити межі людського розуму. Її час настав».

72–річний Тіто відомий своєю пристрастю до космосу. Дванадцять років тому він став першим у світі космічним туристом, заплативши за політ до Міжнародної космічної станції 20 мільйонів доларів. Мільйонер дуже хоче стати свідком історичної подорожі людини на Марс. Але НАСА планує здійснити таку місію лише на початку 2030–х років. «Я не можу чекати так довго», — наголошує немолодий любитель космосу. При цьому сам він у небезпечний політ не збирається.

«Це дійсно довга подорож. Ви замкнені у кораблі, який летить на відстань у 32 тисячі разів більшу, ніж довжина земної орбіти. І ви не можете вийти звідти півтора року. Все, що вам потрібно, замкнене разом із вами» — пояснює Джейн Пойнтер, представник компанії Inspiration Mars («Натхнення Марсу»), що займається організацією подорожі.

При цьому наприкінці випробування терплячістю ступити на Червону планету учасникам експедиції не вдасться. Їхній корабель не сідатиме на Марс, а просто пролетить покружляє навколо нього на відстані 160 кілометрів від поверхні.

Якщо в січні 2018 року політ не відбудеться, наступний вдалий момент для нього випаде аж у 2031–му, бо саме тоді Марс наступного разу наблизиться до Землі на таку ж близьку відстань.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>