НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2013

Стрілянина у Швейцарії

Щонайменше чотирьох людей було вбито і принаймні семеро отримали поранення під час стрілянини на заводі в місті Менцау, кантон Люцерн. Як повідомляє «Євроньюз», трагедія сталася на території деревообробної компанії «Кроноспан» учора вранці. Один зі співробітників відкрив вогонь по колегах у їдальні під час сніданку. За інформацією газети «Дейлі мейл», убивця наклав на себе руки.

Пожежа в Індії: 19 жертв

У пожежі, яка спалахнула вчора вранці в торговельному центрі у місті Калькутта на сході Індії, загинуло щонайменше 19 людей, ще кілька десятків отримали поранення. У будівлі, яка діяла нелегально, без дозволу влади, вигоріли всі шість поверхів. Вогонь поширився миттєво, адже більшість товарів, які продавалися в магазинах центру, — це побутова хімія, вироби з пластику тощо. Представник поліції штату Західний Бенгал, де сталася трагедія, повідомив, що принаймні 17 загиблих — це співробітники охорони, які спали в приміщенні, коли зайнялася пожежа. Імовірна причина трагедії — коротке замикання. У торговельному центрі, який нелегально працював майже 40 років, був лише один вихід.

ЄС засудив Ізраїль

Європейський Союз засудив Ізраїль за колонізацію палестинських земель, особливо Східного Єрусалима. Брюссель також рекомендує всім державам­членам ЄС утримуватися від фінансових операцій, пов’язаних зі «зведенням ізраїльських поселень на окупованих палестинських територіях, побудовою інфраструктури та надання послуг у колоніях».

Єгипетська опозиція бойкотуватиме вибори

Провідна опозиційна сила Єгипту — «Фронт національного порятунку» — оголосила, що бойкотуватиме парламентські вибори, які відбудуться у квітні­травні. Представник «Фронту» Самех Ашур заявив журналістам, що опозиція не певна в прозорості виборчого процесу, до того ж для голосування обрано невідповідний момент, коли країна сильно роздроблена.

У Пентагону — новий голова

Сенат США затвердив новим главою Пентагону (міністерства оборони США) колишнього сенатора від штату Небраска Чака Хейгела. Його кандидатуру підтримали 58 сенаторів (у тому числі четверо республіканців), 41 виступив «проти». Попереднього очільника Пентагону Леона Панетту в червні 2011 року Сенат затвердив 100 голосами «за» при жодному «проти».

Лідер профспілки розікрала $156 млн.

У Мексиці ззаарештовано профспілкового лідера Ельбу Естер Кордільйо, яку вважають найвпливовішою жінкою країни і яку населення називало любовно la maestrа («вчителька»). 68­річну Кордільйо, яка керує півторамільйонною профспілкою вчителів, звинувачують у корупції та розкраданні більш ніж 156 млн. доларів профспілкових коштів. Її заарештовано в день, коли уряд розпочав реформу системи освіти. Корумпована діячка походить із бідної родини штату Чіапас, вона очолювала профспілку вчителів понад 20 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>