Де подівся Крихітка Єнот?

28.02.2013

Дорогий Кррр, у своєму останньо­му листі ти просив мене ділитися свіжими враженнями. Хоча те, про що я хотіла би тобі розповісти, не так «свіже», як «настояне» — мене не перестають дивувати їхні посмішки і запитання типу «Як справи?». Гадаю, щось подібне відчували наші радянські люди, коли потрапляли у закордонний супермаркет: різноманіття й різнокаліберність товарів у яскравих обгортках їх просто засліплювали. Мене ж засліплюють ці американські посмішки (опис асортименту їхніх супермаркетів відкладаю до наступного разу). У обох випадках — культурний шок!

Паралельно мене не перестають дивувати стереотипні запитання з України: «А дійсно їхні посмішки фальшиві?». «Ну, можливо, якоюсь мірою і фальшиві, зважаючи на те, скільки часу і грошей вони приділяють дантистам», — пробувала я спочатку знайти якесь раціональне зерно в цьому запитанні. А потім зрозуміла, що, швидше за все, моїм інтерв’юерам нецікава відповідь. Суть — поставити запитання, яке більше є твердженням. Якийсь такий пережиток холодної війни: якщо там щось і може бути краще, то точно що брехняцьке.

Так от — вони тут дуже вітальні, винятком був хіба що офіцер на паспортному контролі, натренований наганяти страх на небажаних заокеанських зайд. Звісно, що, напевне, найосяйніше усміхаються і цікавляться твоїми справами у магазинах.

«Ага, все, що вони хочуть, — витягти побільше грошей із клієнтів», — скажуть коментатори. А наших продавців, я так розумію, гроші не цікавлять. Хоча я не заморочуюся маркетинговими кампаніями і, замість відслідковувати нескінченні розпродажі, вирішила частіше бувати на природі — благо, Америка велика, простори неозорі і в межах години їзди від нашого дому є кілька природних парків. Як правило, паркінги в цих зонах не пустують, а у вихідні дні взагалі важко знайти вільне місце: у Каліфорнії люди поведені на здоровому способі життя. Часто проторені доріжки у цих «зелених зонах» використовують як бігові чи велосипедні треки. І кожен, кожен — від підлітка до старенького — до тебе усміхнеться, дехто помахає рукою, а дехто привітається і запитає відоме: «How are you?».

І тут мені пригадується Каша Сальцова з її описом київських бігунів із білими навушниками, які намагаються «не розплескати внутрішні Манхеттени». Та що тут говорити! Скільки з нас цим грішать: навушники у вухах і маска «не підходь — уб’ю!» на обличчі, як спосіб відгородитися від несимпатичної дійсності. Так, проблеми нашарувалися, цінності зсунулися, орієнтири замінили дезорієнтації, і під цими пластами, на жаль, загубилося багато вічного і прекрасного, як от Крихітка Єнот і його закличне «Поділись усмішкою своєю». Пам’ятаєш, як він співав, що від усмішки стане всім світліше і що якщо ти нею поділишся, то вона до тебе обов’язково повернеться?

Гадаю, що питання про американські посмішки мало б звучати так: «Чи дійсно вони весь час усміхаються?».

Щодо міри фальші і щирості, то, як на мене, краще чути на свою адресу теоретично індиферентне «Як справи?», підкріплене усмішкою, ніж відверте «Пішов ти».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>