НОВИНИ ПЛЮС

27.02.2013

Палестинці знову стріляють по Ізраїлю

Ракета, випущена вчора з Сектора Газа, вибухнула біля міста Ашкелон на півдні Ізраїлю. Постраждалих немає, відповідальність за вибух ніхто на себе не взяв.

Як повідомляє «Рейтер», це перший подібний інцидент з кінця листопада минулого року, коли Ізраїль і палестинський рух ­ХАМАС, що контролює Газу, протягом тижня обмінювались ракетними ударами. Нинішнього удару по єврейській державі завдано через три дні після смерті в ізраїльській в’язниці палестинця Арафата Джарадата. Влада Палестинської автономії вважає, що він помер через тортури.

США проти «Брітіш петролеум»

Позавчора в суді Нового Орлеана почався розгляд позову уряду США та п’яти потерпілих штатів до енергетичного концерну «Брітіш петролеум» з вимогою відшкодувати 21 млрд. доларів за збитки, завдані найбільшою в історії США екологічною катастрофою. Йдеться про витік нафти у води Мексиканської затоки з нафтовидобувної платформи «Діпвотер Хорайзон» у квітні 2010 року.

Попри початок судового процесу, «Уолл–Стріт джорнел» та «Нью–Йорк таймс» повідомляють, що уряд США та «Б–Пі» й надалі ведуть закулісні переговори з метою полюбовного, несудового вирішення суперечки, яка може розтягнутися на кілька років. У такому випадку уряд США готовий погодитися на зменшений розмір штрафу — 16 млрд. доларів. До цього часу концерн добровільно зобов’язався відшкодувати потерпілим 38 млрд. доларів і вже виплатив 23 млрд.

Конклав відбудеться раніше

Папа Римський Бенедикт XVI змінив регламент Католицької церкви, прийнятий його попередником Іваном Павлом ІІ, задля проведення прискореного кардинальського конклаву. За встановленою церковною конституцією, обрання нового понтифіка проводиться не раніше, ніж за 15 днів, і не пізніше, ніж 20 днів після смерті чи відставки чинного Папи. Тобто після зречення Бенедиктом престолу 28 лютого конклав мав би відбутися 15–20 березня. Після внесення змін конклав можна провести вже 9–11 березня. Ці зміни покликані уникнути вакууму влади в Ватикані, аби обрати нового Папу ще задовго до Вербної неділі, Страсного тижня і Великодня (31 березня).

Білоруський бізнес не має права бути опозиційним

Президент Олександр Лукашенко попередив білоруських бізнесменів, що їм не варто фінансувати опозицію, оскільки в такому випадку їм буде інкриміновано антидержавну діяльність. «Якщо хтось із бізнесменів буде фінансувати п’яту колону чи будь–яким іншим чином негативно впливати на суспільство, то я буду вважати, що вони включилися у політичну боротьбу проти держави», — заявив Лукашенко на нараді з розвитку підприємництва.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>