Перекреслена трагікомедія

26.02.2013

Навряд чи європейські лідери вчора могли сповна сконцентруватися на подіях саміту «Україна—ЄС», який відбувається в Брюсселі. Адже увагу європейських політиків було прикуто також до Італії, де в понеділок завершувалося дводенне голосування на парламентських виборах. І тривогу брюссельських чиновників цілком можна зрозуміти. Півтора року тому Італія на чолі з урядом Сильвіо Берлусконі ледве не потягла всю єврозону в чорну діру кризи. Тепер же Берлусконі має шанси знову повернутися до влади.

Як влучно висловився італійський соціолог Доменіко Де Мазі, на цих виборах «за владу змагаються два коміки і два трагіки». «Думаю, трагік переможе», — оптимістично (для євро) спрогнозував експерт. Утім певності з цього приводу вчора ще не було.

 

Наліво підеш — урізання знайдеш

«Лицарями трагічного образу» виступають дві лівоцентристські коаліції: «Італія. Загальне благо» на основі Демократичної партії екс–міністра і колишнього комуніста П’єр–Луїджі Берсані та союз партій «З Монті за Італію», який підтримує нинішнього технічного прем’єр–міністра Маріо Монті. У листопаді 2011–го, коли Берлусконі під тиском Брюсселя зовні й народних протестів зсередини був змушений піти у відставку, на економіста Монті покладали великі надії. Йому належало буквально в останній момент врятувати Італію від дефолту, а отже, і євровалюту загалом — від катастрофи. Адже стан величезного італійського бюджету, на відміну від грецького чи португальського, безпосередньо пов’язаний із курсовим самопочуттям європейської валюти.

Супер–Маріо, як називали Монті, взявся за справу рішуче. Його уряд за підтримки парламенту запровадив жорсткі заходи економії — підвищив пенсійний вік, скоротив соціальні виплати тощо. І справді на певний час відвернув небезпеку дефолту, зате викликав на себе всю силу народного гніву. У грудні минулого року, після того як з урядової коаліції вийшла партія Берлусконі «Народ свободи», Монті подав у відставку, і президент Джорджо Наполітано оголосив про розпуск парламенту. На позачергових виборах соціологи пророкували коаліції Монті 11–12% і четверте місце.

Курс попереднього уряду в разі перемоги обіцяє підтримувати головний фаворит виборів — команді П’єр–Луїджі Берсані соціологічні опитування віддавали до 35% голосів. Хоча самотужки сформувати парламентську більшість «Загальному благу» навряд чи вдасться. Доведеться домовлятися.

А праворуч — комедіанти

Існує ймовірність, що хтось інший домовиться швидше. Сильвіо Берлусконі, який після відставки вже встиг потрапити під суд, отримати умовний вирок і ображено заявляв, що йде з політики назавжди, очікувано передумав. Тепер він налаштований взяти реванш. Якщо на початку виборчої кампанії розрив між блоком Берлусконі та лідером сягав більше 10%, то за тиждень до голосування «Народ свободи» вже фактично дихав берсанівським центристам у спину.

Цікаво, що до складу коаліції, яка підтримує 76–річного медіамагната, скандаліста й любителя неповнолітніх повій, входять такі різні сили, як «Лега Норд» і «Гранде Сюд» — партії регіональних автономістів Півночі та Півдня Італії відповідно.

Попри свій «комічний» імідж, Берлусконі позавчора продемонстрував цілковиту незворушність, коли під час його голосування на дільницю в Мілані увірвалися троє напівоголених учасниць руху «Фемен» (з них двоє — відомі українські хуліганки). Дівчат, обписаних гаслами «Баста, Берлусконі!», затримали за порушення громадського порядку. А дон Сильвіо, попозувавши із заповненими бюлетенями біля всіх трьох виборчих урн, запросив усіх присутніх на міланське дербі між його «Міланом» та «Інтером» (команди, до речі, зіграли внічию).

На третє ж місце, швидше за все, вийде справжній, професійний комедіант — актор комічного жанру Беппе Грілло. Він організував популістський євроскептичний «Рух 5 зірок», і в Італії ця сила зайняла нішу скандинавських «піратів», польського руху Палікота або, якщо виходити з мотивів голосування більшості тих, хто її підтримував на останніх виборах, нашої «Свободи». При тому що Піратська партія Італії на цих виборах теж балотується.

За «M5S», що бореться з чиновницькими пільгами, можуть проголосувати близько 14–17% — це переважно ті, хто зневірився у наявних партіях та рухах і шукає «третю силу».

 

ЯК ГОЛОСУЮТЬ

Хрест на партії

Виборча система в Італії досить непроста, тож не дивно, що голосування триває два дні. Майже 47 мільйонам наділених правом голосу італійців належить обрати 630 членів Палати депутатів та 315 виборних членів Сенату (є ще четверо довічних сенаторів, до яких належить і Маріо Монті). Кількість округів, залежно від голосування за сенаторів чи депутатів Нижньої палати, різна — 20 і 26. Починаючи з 2005 року, вибори відбуваються винятково на пропорційній системі. При цьому розмаїття партій на виборах — величезне. Комуністи, соціалісти, центристи, ліво– й правоцентристи всіх мастей, націоналісти, наступники фашистів, «третя позиція», анархісти, сепаратисти, «пірати», зелені, партії інвалідів, медиків, пенсіонерів, митців... Деякі з цих сил входять до коаліцій на підтримку того чи іншого лідера, деякі — ні.

Детальний перелік партій та їхніх списків в Італії вивішують на спеціальних вуличних щитах. Зазвичай таке полотнище розтягується ледь не на десять метрів.

Ще одна цікава особливість італійських виборів полягає в тому, що вуличні плакати з партійною рекламою — майже всі перекреслені навхрест. На перший погляд, це виглядає як антиреклама, що закликає не голосувати за «перекреслену» політичну силу. Насправді ж усе навпаки — в італійських бюлетенях, замість ставити позначку навпроти обраної партії, потрібно перекреслювати її емблему.

Аби виборці, бува, не сприйняли закреслення неправильно, дизайнери плакатів додають до перекреслення зображення олівця: мовляв, як прийдете на вибори — перекресліть саме наш логотип.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>