Вірменія вимагає справедливості

22.02.2013

У Єревані від понеділка, коли було оголошено результати президентських виборів, тривають масові акції протесту. Нагадаємо, згідно з підрахунками виборчкому, перемогу знову здобув чинний глава держави Серж Саргсян. Проте його противники вважають, що такий результат було забезпечено винятково за допомогою фальсифікацій.

Центральну столичну площу Свободи зайняли тисячі прибічників опозиційного кандидата в президенти від партії «Спадщина» Раффі Ованнісяна, які вимагають перерахунку голосів. Він відмовляється визнавати свою поразку і вимагає, аби Саргсян відмовився від влади. Учора прихильники Ованіссяна, який також проводить багато часу на майдані, вирішили заночувати на площі Свободи і дочекатися президента — Саргсян планував учора зранку прийти туди на запланований мітинг своєї партії. Нагоди висловити главі держави своє обурення чекали близько 50 тисяч людей.

Проте президент так і не з’явився перед мітингувальниками, які замість нього знову слухали Ованнісяна. Опозиціонер заявив: «Вірменія заслуговує верховенства права, демократії і дотримання норм Конституції, які стосуються всіх, починаючи від президента і закінчуючи кожним громадянином. У цей день вірменський народ зібрався разом, щоб повернути собі гідність, суверенітет, а також відстояти національні інтереси та майбутнє для громадян Вірменії».

Як припускають міжнародні оглядачі, чинний президент розгубився, адже не очікував настільки масових народних виступів. Мітинг своєї партії він в останній момент скасував — очевидно, усвідомивши трагічні наслідки, які може мати протистояння «стінка на стінку» між тисячами його та Ованнісянових прихильників.

Натомість Саргсян запросив лідера опозиції на розмову до президентського палацу. Після переговорів Ованнісян вийшов до народу і заявив, що розповість про результати переговорів на великому мітингу, запланованому на сьогодні, повідомляє російський інформаційний портал Газета.Ru.

Позавчора глава європейської дипломатії Кетрін Ештон та єврокомісар з питань розширення Євросоюзу Штефан Фюле оприлюднили спільне комюніке, в якому вітають демократичний прогрес у ході президентських виборів у Вірменії, але при цьому зазначають, що потрібно перевірити скарги стосовно фальсифікацій під час голосування. Присутні на виборах спостерігачі від ОБСЄ заявили, що у порівнянні з виборами 2008 року під час нинішньої президентської кампанії у Вірменії намітився значний прогрес. Але водночас вказали на низку недоліків в організації та проведенні голосування. Спостерігачі від ПАРЄ та Європарламенту, зі свого боку, заявили про «надмірне використання адміністративного ресурсу та тиску на держслужбовців з метою змусити їх брати участь у виборах та передвиборчих заходах».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>