Перевибори таки насуваються?

22.02.2013

Переговорний процес щодо поновлення роботи парламенту триває. Керівництво «регіоналів» не в змозі збирати всіх своїх депутатів на роботі щодня, а лідери опозиційних сил наполягають на своєму. Виходів із ситуації вони бачать два: або впровадження особистого голосування, або перевибори Верховної Ради.

«Іншого, ніж прийняття рішення про персональне голосування, не буде. Будемо стояти 30 днів, а на 31–й підемо до Януковича, тому що його партія, яку він очолює, не хоче працювати на народ України», — заявив учора на брифінгу лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Немає політичної готовності так званої провладної більшості голосувати персонально, — більшість дуже хитка, тому щодня шукатиме приводи, аби не йти на поступки. Не опозиції — українській Конституції. Це, зрештою, відбудеться, але не на цьому тижні. Думаю, ще тижні два доведеться почекати», — каже в коментарі «УМ» «свободівець» Ігор Мірошниченко.

Опозиціонер переконаний, дострокові вибори невигідні в першу чергу Партії регіонів. Для простих «регіоналів» краще поганий мир, ніж добра війна. «Вчора в кулуарах я говорив iз п’ятьма депутатами–«мажоритарниками» від Партії регіонів, і всі вони в один голос говорять, що ні під яким приводом на нові вибори йти не хочуть», — ділиться Мірошниченко. Тим часом Олег Тягнибок уже дав вказівку розгортати виборчі штаби ВО «Свобода».

Чи відправить Президент паралізований парламент на перевибори? Політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран не виключає варіант з достроковими виборами, але — на вигідних ПР умовах. У коментарі «УМ» Таран каже: «Не думаю, що будуть глобальні зміни в політиці Януковича, яка керується насамперед катастрофічними невиплатами бю­джетних платежів, що будуть через кілька місяців, і по–друге, внутрішнім розколом влади між олігархічними групами «регіоналів» та «Сім’єю». У «Регіонів» є запасні плани запуску парламенту в роботу. Перший — це набрати 226 голосів за новий закон про вибори по мажоритарній системі й дати можливість максимально використати весь адмінресурс. ПР намагається взяти ці голоси і з середовища позафракційних, і з числа окремих опозиціонерів, які мають шанс пройти по мажоритарних округах. Другий варіант — це все–таки піти на поступки опозиції щодо особистого голосування. Але це не буде сенсорна кнопка. Буде якийсь інший спосіб, який гарантував би особисте голосування і отримав би підтримку Президента».