Відставка й самоспалення

21.02.2013
Відставка й самоспалення

Нічна атака демонстрантів димом і вогнем на болгарську поліцію в Софії. Фото Рейтер.

Учора прем’єр–міністр Болгарії Бойко повідомив про свою відставку, що, відповідно, потягнула за собою відставку всього уряду. «Я не бажаю бачити кров на вулицях. Не бажаю бачити, щоб поліція Болгарії била будь–кого. Я не можу дивитися на закривавлений «Орлов мост». Кожна краплина цієї крові — це пляма на нас. Я не можу дивитися на парламент, який обнесли огорожею. Не такою була наша мета. Владу мені надав народ, сьогодні я її йому повертаю», — заявив Борисов — екс–мер Софії, який є главою правоцентристської партії ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії»). Він керував урядом після переконливої перемоги на виборах у липні 2009 року. Учора Бойко Борисов закликав до саморозпуску також і парламент та до проведення дострокових виборів.

Причиною відставки правоцентристського уряду Борисов назвав вуличні протести та сутички, найбільші в Болгарії за останні 16 років. Всю відповідальність за провокування вуличних заворушень Борисов поклав на ліву опозицію та її лідера, екс–комуніста та екс–прем’єра Сергія Станішева. «Я не буду правити під диктат вулиці», — заявив Борисов.

Рішення про відставку уряду Болгарії стало цілковитою несподіванкою. Вчора вранці Борисов мав представити у парламенті нового міністра фінансів, а натомість оголосив про загальне звільнення від посад. Прем’єр додав, що члени його партії не братимуть участі в роботі технічного кабінету міністрів, якщо такий буде створено.

Каденція нинішнього уряду мала скінчитися в липні. У разі оголошення дострокових виборів найближчим терміном їх проведення називають 28 квітня.

Наразі в усіх великих містах Болгарії вже два тижні тривають масові акції протесту у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію та опалення. Останніми днями протести переросли в жорсткі антиурядові виступи із закликами до відставки Борисова, який ще півроку тому користувався підтримкою переважної більшості населення. Але останні опитування громадської думки свідчать, що ліві — болгарські посткомуністи — за рейтингами наздоганяють партію ГЕРБ.

Опозиційні демонстрації досягли кульмінації в ніч на середу в Софії. У сутичках із поліцією постраждали 14 людей, 25 осіб заарештовано.

Загострення спричинили акти самоспалення. Кілька днів тому в місті Русе помер 30–річний чоловік, який підпалив себе на знак протесту проти підвищення комунальних тарифів. Друге самоспалення сталося вчора вранці у Варні: 36–річного чоловіка відвезли до шпиталю з дуже сильними опіками.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр–міністр Тунісу Хамаді Джебалі також іде у відставку. Його рішення викликане невдалими переговорами з найбільшими політичними силами країни щодо формування «уряду технократів». Ідея створити нейтральний кабмін була відповіддю Джебалі на хаос, в який країна занурилась після убивства опозиційного політика Шокрі Белаїда два тижні тому.

Тим часом на вулицях міст Тунісу не вщухають протести. Прихильники правлячої партії прагнуть, аби ісламісти залишилися при владі. Активісти з опозиції натомість обурені вбивством Белаїда, в якому звинувачують ісламістів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>