Колишній розкаже

21.02.2013

Незважаючи на те, що допит чергового свідка у справі про вбивство Євгена Щербаня слідчим суддею Печерського райсуду столиці перенесено на 4 березня, захисникам Юлії Тимошенко не вдається використати ці півтора тижня для ознайомлення та копіювання матеріалів справи у повному обсязі (наразі вони отримали лише шість томів, тоді як справа нібито нараховує 52). За словами адвоката екс–Прем’єрки Олександра Плахотнюка, «матеріали справи з’являються у ЗМІ раніше, ніж у захисту».

І дійсно, iнтернет–видання «Українська правда» оприлюднило невідомо яким шляхом отримані протоколи допиту слідчими Генпрокуратури третього свідка у справі про вбивство Євгена Щербаня — екс–«губернатора» Донеччини та Сумщини Володимира Щербаня. Саме його допит у суді було перенесено позавчора через хворобу (хоча, за іншими даними, Володимир Щербань не хворіє, а лише відкладає свою появу в суді).

Протягом серії допитів весною 2012 року (протоколи нараховують 40 сторінок) Володимир Щербань підтверджує версію слідства про те, що депутата Євгена Щербаня восени 1996 року на ґрунті економічного конфлікту замовили Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко (свідок на той час очолював Донецьку облдержадміністрацію). Він також ствер­джує, що саме тандемом Павла Івановича і Юлії Володимирівни було замовлено вбивство іншого донецького бізнесмена Олександра Момота (нібито його вбили невдовзі після того, як він похвалився конкурентці Юлії Тимошенко фінансовою звітністю «Індустріального союзу Донбасу», згідно з якою очолювана ним корпорація планувала заробити за рік 110 млн. доларів на постачанні газу, перебивши замовлення у корпорації «ЄЕСУ»).

Ще один момент: за словами пана Щербаня влітку 1996 року він усю ніч проговорив iз новопризначеним Прем’єром Лазаренком біля клумби у внутрішньому дворі Кабміну. На підвищених тонах Лазаренко нібито пообіцяв «губернатору» Донеччини роз­праву. Чому невдовзі було вбито Олександра Момота і депутата Євгена Щербаня, а його однофамілець Володимир Щербань лише втратив посаду голови облдержадміністрації, але вижив, свідок не пояснює.

Володимир Щербань стверджує, що у 2005—2006 роках, коли він просив політичного притулку в США, то передав американським правоохоронцям якісь дані, що нібито підтверджують причетність Лазаренка до замовних убивств. Нагадаємо, що саме тоді в Україні проти самого екс–«губернатора» Щербаня було порушено низку кримінальних справ, а журналіст «УМ» навіть був присутній під час обшуку маєтку Щербаня на столичних Осокорках.