Пат без компромісу

21.02.2013
Пат без компромісу

Голосуємо особисто або не голосуємо взагалі. Фото Рейтер.

Здавалося, вчора Верховну Раду мало бути розблоковано. На це сподівалися навіть самі опозиціонери, які забезпечують блокування президії. Напередодні пізно ввечері опозиційні фракції передали Голові ВР Володимиру Рибаку узгоджений текст змін до Регламенту, на підставі яких вони погоджувалися відновити робочі засідання Ради.

Пропозиція «УДАРу», «Бать­ківщини» і «Свободи» була така: картки відсутніх на засіданні ВР депутатів (за результатами письмової реєстрації) вилучаються і блокуються; якщо ж карткою такого депутата проголосували — на голосування ставиться питання про видалення депутатів із зали на декілька засідань — і того, хто проголосував, і того, за кого це було зроблено, причому для позитивного рішення з цього приводу достатньо 150 голосів. Також у проекті була норма про те, що під час блокування трибуни парламенту депутати не отримуватимуть зар­плату.

За словами лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, найголовнішим положенням пропонованого законопроекту було те, що закон, за який проголосували карткою відсутнього депутата, не має права підписувати Голова ВР, — такий акт має бути переголосовано підняттям рук депутатів, реально присутніх «під куполом».

Нагадаємо, опозиція тисне на те, що «Регіони» мають незначну більшість, і при цьому чимало провладних депутатів–бізнесменів не ходять на засідання парламенту. Примус до особистого голосування робить «регіональну» більшість фактично недієздатною.

Під обід голова Регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко заявив, що ще не бачив пропозицій меншості. Хоча про них було відомо всім парламентським журналістам.

Опозиція хотіла вийти з «блокадної» кризи двома голосуваннями. Причому щодо відмови від «кнопкодавства» мали б голосувати підніманням рук, а за спільну заяву щодо євроінтеграції напередодні саміту «Україна—ЄС» — кнопками під контролем опозиції. «Однак зранку «регіонали» заявили, що відмовляються від голосування руками, бо це займе багато часу», — розповів лідер «Свободи» Олег Тягнибок. І щодо дискваліфікації «кнопкодавів» — влада почала вимагати, щоб рішення з цього оприводу приймалося 226 голосами, а не 150. «Але це значить, що вони нас будуть завжди карати, а ми їх ніколи, хоча саме вони і порушують закон», — наголосив Тягнибок.

Прикметно, що вчора в парламенті був «регіонал» Андрій Клюєв — колишній нардеп, який спеціалізувався на пробиванні необхідних для ПР рішень. Однак Клюєв уже давно не є депутатом, а обіймає посаду секретаря Ради нацбезпеки й оборони. «Я хотів би спитати у Януковича, що робить на переговорах його посланець Андрій Клюєв? Йому нема чим зайнятися? Хай Президент займе чимось своїх підлеглих, щоб вони не ходили по парламенту і не малювали вже, як я бачу, певні схеми, — обурювався Арсеній Яценюк. — Я хотів би від нього почути, що діється з національною безпекою, зі станом злочинності, з бандитизмом — бо саме бандитизм вони і представляють. Однак відповіді не почув».

Зрештою Рада лишилася заблокованою. Той факт, що «Регіони» не вдаються до силових засобів щодо поновлення роботи, наштовхує на певні роздуми. «Януковичу теж може бути вигідне це блокування. Адже йому не потрібен некерований працюючий парламент», — припускає в коментарі «УМ» один із депутатів від «Свободи».