Простота і трохи малознайомих нетрів

20.02.2013
Простота і трохи малознайомих нетрів

Кулінарія сьогодні — друга релігія: складання меню до дня народження чоловіка, романтичної вечері чи недільного сімейного сніданку, фантазії на тему «чим я пригощатиму друзів, що приїжджають на вихідні» — знімають стреси, допомагають забути неприємності на роботі і тренують м’язи креативу. З другого боку, це дуже корисне захоплення — сім’я нагодована, гості вражені, друзі втішені. Часто нас, кулінарних маніяків, заносить у нетрі малознайомих спецій, новітніх продуктів і екзотики, але сьогодні все просто...

 

Яскраві страви з курячого філе

Курка з персиками. 3–4 болгарські перці ріжемо великими кубиками і в глибокій сковорідці або в каструлі з товстим дном смажимо на олії до м’якості. Кіло­грам курячого філе ріжемо середніми кубиками і кидаємо до перцю. Як тільки шматочки курки побіліють, додаємо 3–4 великих помідори, теж порізані великими кубиками, солимо, перчимо, приправляємо дрібкою хмелі–сунелі і залишаємо на 5 хвилин, щоб змішалися смаки усіх інгредієнтів. Додаємо в каструлю консервовані персики (банка — 450 г), порізані великими кубиками, 3 ложки сметани, два подрібнені зубчики часнику і пучок дрібно порізаного кропу. 10 хвилин і вуаля — смачне м’ясо з овочами–фруктами і великою кількістю соусу готове. Гарніром можуть бути будь–які макаронні вироби — спагеті, фарфале, фузіллі, пенне канеллоні etc.

Курка під морквяно–сирною шубою. Філе курки (кiлограм) ріжемо на шматочки по 2 см, солимо, перчимо і на годину–півтори закладаємо в маринад, що складається з майонезу (2–3 ст ложки), гірчиці (столова ложка), лимонного соку (2 столові ложки), коріандру і французьких трав (без фанатизму). Застеляємо форму пергаментом і викладаємо на нього замариноване філе курки, поверх неї — шар тертої моркви (2 середні коренеплоди — на крупну тертушку). В духовці, розігрітій до 180–200 градусів, готуємо страву 25–30 хвилин, за 10 хвилин до готовності посипаємо шаром тертого твердого сиру (250 г). До цієї страви пасуватиме легкий салат.

Курка по–китайськи в кисло–солодкому соусі. Кілограм курячого філе ріжемо великими кубиками, складаємо в миску, додаємо чайну ложку солі, 2 сирих білки курячих яєць, чайну ложку приправи Vegeta і три чвертi склянки крохмалю — все добре перемішуємо. Сковороду розігріваємо до 90 градусів, щедро наливаємо рафіновану соняшникову олію і практично у фритюрі смажимо шматочки курки до золотистого кольору. Як ви, мабуть, знаєте, на сковорідку не потрібно вивалювати всю порцію одразу, щоб м’ясо не злиплося в один клубок; залишайте між шматочками вільний простір. Далі у каструлю з товстим дном наливаємо трохи олії і смажимо кубики 2 болгарських перців до м’якості, потім додаємо сік консервованих ананасів, 2 чайні ложки томатної пасти, 100 г цукру, 4 столові ложки оцту і добре розмішуємо. Слідом, для того, щоб соус загус, — 3–4 столові ложки розведеного у воді крохмалю. Залишилося додати обсмажене золотисте м’ясо і консервовані ананаси кубиками. Через 10 хвилин страва готова. Яскравий насичений смак м’яса по–китайськи гармонійно поєднується з нейтральним рисом або рисовою локшиною.

Три закуски зі слабосолоного лосося

Червона риба — уже не дивина на прилавках супермаркетів, і якщо готове філе солоного лосося може видатися делікатесом через ціну, значно дешевше купити цілий шматок риби і замаринувати його вдома. Повірте господині, яка проводить мінімум часу на кухні, — це просто і швидко: треба відділити рибу від кісток, кілограм філе обваляти у столовій ложці солі й столовій ложці цукру, загорнути рибу в харчову плівку і під гніт поставити в холодильник на одну добу. Простий бутерброд iз білим хлібом, маслом і шматочком сьомги для мене — чудовий сніданок чи вечеря.

Щоправда, не всі домашні розділяють мої смаки, тому доводиться вигадувати складніші страви з солоною рибою. Одна з них — тартар. Він прийшов на наші кухні з Франції. Назва страви вказує в першу чергу на спосіб приготування: для тартару продукти нарізають дуже–дуже дрібно, і, швидше за все, вони будуть сирими, рідше слабосолоними або маринованими. Тартар може бути з риби, м’яса або овочів. Я не експериментую з сирою рибою у нашій країні й вам не ра­джу, тож готую закуску тартар зі слабосолоного лосося. Для початку 300 г риби треба порізати якнайдрібніше. Так само дрібно ріжемо червону салатну цибулю, 3 чайні ложки маринованих каперсів і 3–4 середні гілочки кропу. Гарно перемішуємо інгредієнти і заправляємо соусом, у який ідуть столова ложка оливкової олії і чайна ложка бальзамічного оцту (можна замінити соком лимона). Заправлена закуска має півгодини постояти в холодильнику. Потім за допомогою формочки для салату треба сформувати правильне щільне коло, на тарілку покласти листки салату або гірку з рукколи, викласти тартар, прикрасивши його оливкою. Безпрограшне поєднання — з картопляним пюре.

Ще один варіант — салат iз лосося і свіжого огірка. 300 г слабосолоного лосося треба порізати кубиками, додати в салатник порізані кубиками велику відварену картоплину, 3 варені яйця, 2 невеликих огірки. Заправити салат майонезом і додати подрібнений кріп. Салат вписується і в святкове меню, і в домашні трапези.

Салат iз лосося і житніх сухариків роблять так. Спочатку 4 шматочки житнього хліба треба покраяти на кубики і 2 хвилини підсушити їх на сковороді, весь час помішуючи. Насіння кмину і коріандру слід також, найперше, окремо підсушити на сковороді, а потім розтовкти в ступці і змішати з 4 столовими ложками натурального йогурту. Качан салату латуку порвати на великi шматки, 350 г слабосолоного лосося і 4 невеликi огірки порізати кубиками. Скласти інгредієнти в салатник, додати житні сухарики і заправити соусом. Цей легкий низькокалорійний салат не зашкодить фігурі.

Хлібні люди

Якщо вже переходити на домашнє харчування, то з появою хлібопічок логічно починати з домашнього хліба. Пахучого, м’якого, як бабусина перина, з тонкою хрумкою скоринкою. Я люблю хліб первісною, безумовною любов’ю — шматка хліба з сиром, помідором, соусом чи листком салату мені завжди вистачить, щоб втамувати голод. Саме тому я... не купую хлібопічку — боюсь, не витримаю спокуси. Але прості рецепти перекусів із хліба завжди тримаю в голові.

Щоб зготувати датський відкритий сендвіч, підготуємо спочатку його складові. Треба відрізати 4 шматки житнього хліба з кмином; огірок порізати тонкими кружальцями і замаринувати на 20 хвилин у суміші з дрібки солі, чайної ложки цукру, чайної ложки соку лимона; подрібнити кріп і зелену цибулю так, щоб вийшло по столовій ложці того й іншого, змішати зелень із 2 столовими ложками майонезу; порізати кружальцями 2 редиски; слабосолону сьомгу покраяти тонкими шматочками. Насамкінець лишилося зібрати «пазл». Намазати хліб пастою з майонезу і зелені, покрити кружальцями редиски, зверху викласти шматочки сьомги й огірка.

Нехай вас не лякає назва «тости зі скремблем і фетою». Не бійтеся незнайомих слів. Бо найчастіше вони означають прості речі. Скрембл, наприклад, — це рідка яєчня. Тож 100 г фети розминаємо виделкою і збовтуємо суміш зі 100 мілілітрами нежирних вершків та 3–4 гілочками подрібненого кропу, перчимо. На холодну сковорідку з антипригарним покриттям розбиваємо 4 яйця і викладаємо невеликі шматочки масла (усього 70 г), включаємо невеликий вогонь і постійно мішаємо, щоб за 3 хвилини в м’яку, ніжну, ніде не пересушену масу додати фету з вершками. Солимо і перчимо наш скрембл і прогріваємо. Два великі шматки селянського хліба підсушуємо в тостері до хрумкості і накладаємо на тости скрембл. До цієї страви варто запропонувати свіжі помідори і зелень.

Дуже смачний хліб із карамелізованою цибулею. Це із тих рецептів, що не віриш, як така смакота може так просто готуватися. Спочатку треба нарізати тонкими півкільцями 4 великі червоні салатні цибулини і смажити на олії (2 столові ложки) до м’якості приблизно 8 хвилин. Потім додати 2 столові ложки цукру і карамелізувати цибулю хвилин 4–5. Зняти цибулю з вогню, додати порізані кружальцями маслини без кісточок (100 г), посолити і поперчити суміш. Батон або чіабату розрізати вздовж, вийняти трохи м’якоті, наповнити нутрощі хлібини цибулячою начинкою і змазати маслом. На деко постелити папір для випічки, покласти хліб із цибулею і запікати 20 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.

А ще можна приготувати вдома чипси з лаваша. Для початку треба порізати пучок кропу, подрібнити 2 зубчики часнику, змішати з 4 столовими ложками оливкової олії, додати дрібку солі і перцю. За допомогою силіконового пензлика намазати цією сумішшю лаваш, порізати його ножицями на частини і викласти на застелене папером для випічки деко. 5—7 хвилин — і чипси готові.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>