Віртуальне утримання за реальні гроші

20.02.2013
Віртуальне утримання за реальні гроші

Прибудинкову територію ще бодай якось прибирають, але дірки в асфальті можуть не латати роками. Фото з сайта ugresh.ru.

Українці вже давно звикли: якщо перед виборами запевняють, що комунальні послуги не подорожчають, значить після виборів усе буде навпаки. Так сталося й нині. Не ­встигли нардепи обжитися у кріслах Верховної Ради нового скликання, як у квитанціях за комунальні послуги тихо й непомітно почали змінюватися цифри.

Луцьк не став винятком. Уже у січні мешканці багатоповерхівок отримали «привіт» від комунальників у вигляді оголошень біля під’їздів про зміни тарифу на послугу з утримання будинку та прибудинкової території. Якщо з травня 2010–го лучани сплачували по 1,30 —1,66 грн. за квадратний метр, то тепер вони платитимуть за цю послугу 2,11— 2,51 грн. Пояснення просте: послуги на утримання будинків стали збитковими через зростання мінімальної зарплати в Україні та подорожчання електроенергії. Обурені таким подорожчанням мешканці окремих будинків почали відмовлятися від деяких з 11 послуг, що формують цей тариф. Щоб не платити за те, чого комунальники роками не робили.

Моя колишня сусідка згадує, як ще дитиною намалювала сердечко помадою на стіні у під’їзді. Відтоді пройшло 13 років, вона довго не була вдома, а коли повернулася, то побачила, що сердечко й досі там! Тобто за всі роки тут навіть стіни не білили, не кажучи вже про інший ремонт. За власні кошти мешканці цього будинку на вулиці 8 Березня утеплили стіни під’їзду, щоб економити тепло, встановили пластикові вікна. І підрахували: з 2004 по 2012 рік їхній будинок, у якому 72 квартири, заплатив за утримання майже 500 тисяч гривень. Куди пішли ці гроші? Ремонту не було, у підвалах — все старе, вентилі заіржавіли, прибиральницю, може, раз на місяць бачать, лампочки самі вкручують. То за що платили? На зарплату працівникам ЖКП?

Лише за кілька тижнів до міської ради з приводу нових тарифів, які є чи не найвищими в Україні, надійшло близько сотні звернень громадян. Аби вгамувати емоції розлючених лучан, міська влада заспокоїла: переглядати перелік послуг можна і навіть відмовлятися від усіх або ж деяких. Але для цього мешканці багатоповерхівок мають створити ОСББ і взяти будинок на свій баланс. Маленьким будинкам достатньо просто написати відповідну заяву у ЖКП. Зважаючи на стан більшості луцьких багатоповерхівок, зрозуміло, що їхні мешканці не відважаться створювати об’єднання співвласників, як би їх до того не схиляла влада.

Хоча досвід роботи ОСББ у новобудовах переконує, що за кошти, які мешканці платять на утримання будинку, можна підтримувати будинок у нормальному стані. Переконалася в цьому на власному досвіді. Я як власниця трикімнатної квартири плачу за місяць на рахунок ОСББ 42 гривні 87 копійок. У нашому будинку 90 квартир. Цих грошей вистачає на зарплатню обслуговуючому персоналу, на поточний ремонт внутрішньобудинкових систем (міняли теплові насоси), купівлю лампочок, утримання в належному стані дитячого майданчика, вивезення сміття тощо. А за новими тарифами я мала б платити ЖКП 166 гривень на місяць!

Щоб у людей не виникало питань, куди йдуть гроші, влада зобов’язала керівників комунальних господарств інформувати мешканців багатоповерхівок, що було зроблено в кожному будинку. Ніби люди, які там живуть, самі не можуть побачити: замітають у під’їзді тричі на тиждень чи раз на місяць або міняли якісь труби в підвалі чи ні.