Вибір — або біле, або чорне

20.02.2013

Учора вiдбулося засiдання президiї полiтради партiї «Наша Україна». Ухвалено рiшення щодо процедури перереєстрацiї членiв партiї, яка починається вже сьогоднi. Президiя також обговорила подальшi кроки внутрiпартiйної роботи i призначила засiдання полiтради партiї (позачергове) на 23 лютого.

Своїми оцiнками щодо ситуацiї в партiї та її найближчих перспектив дiлиться голова Рiвненської облорганiзацiї «Нашої України», голова бюджетного комiтету i керiвник фракцiї «Нашої України» в Рiвненськiй облраді Олексiй Кособуцький.

 

— Олексію Миколайовичу, після подiй останнiх мiсяцiв у партії «Наша Україна», якi дехто назвав розколом, Рівненська обласна організація підтримала Віктора Ющенка. Чим обумовлена така позиція?

— Ситуацію, яка склалася в партії, не можна назвати розколом. Те, що робить Сергій Бондарчук, не знаходить у Рівненській організації ніякої підтримки. Людина, яка сама не розуміє, чого хоче, не може одержати підтримки від інших. Варто зрозуміти, що найбільша помилка Бондарчука у тому, що він усе робив потайки, незаконно. Якби Сергій Васильович дійсно хотів зробити краще для партії, він би чесно заявив про те, що вирішує створити нову політичну силу, на загальному з’їзді, а не організовуючи нелегальні збори. Наша організація остаточно вирішила, що підтримуватиме позицію Віктора Андрійовича, оскільки ми її подiляли завжди.

— Ви теж вважаєте Бондарчука зрадником?

— Скажу одне: таким людям не місце в нашій партії. Те, що Бондарчук робить зі своїми соратниками, перейшло будь–які межі. Завдяки ситуації, що склалася, він просто хоче розрекламувати свою нову політичну силу, яку прагне створити на підґрунті «Нашої України».

— Очевидно, Бондарчук має кошти для того, щоб «переконати» інших партійців піти за ним? Чи вдасться йому схилити більшу частину партії?

— Ні, я переконаний, що бiльше перебіжчиків не буде. Усіх, кого можна було перекупити, вони вже придбали, ці люди вже давно в інших політичних проектах. Ми вже пройшли таку очистку, що жодна з українських політичних партій такого не переживала. Я скептично ставлюсь до такої спокуси грошима. Люди, які зараз залишилися в партії — це рушійна сила «Нашої України», і, знаєте, можливо, саме завдяки такому очищенню у партії почнеться нове життя. У найближчi два мiсяцi вiдбудеться перереєстрацiя членiв партiї. На такий безпрецедентний крок не наважилась жодна полiтична сила, хоча завищенi, вiдверто дутi цифри членства актуальнi для багатьох партiй.

Процес перереєстрацiї покаже, хто з ким. Хто залишиться в «Нашій Україні» з Віктором Ющенком, а хто відправиться до псевдопартії. Тут вибір один: або біле, або чорне.

— Нещодавно Сергій Бондарчук був у Рівному і, як відомо, хотів одержати вашу підтримку...

— Так, тиждень тому Бондарчук був у Рівному. Ми дали йому можливість висловити свою точку зору, поспілкуватися з рівненським активом. Я вважаю, що це була корисна політична рада, тому що кожен особисто зміг зрозуміти, на якому він боці барикади. Але Рівненська обласна організація не пiдтримала дій Бондарчука.

— На вашу думку, «водороздiл» у партії стане ударом для «Нашої України» чи, навпаки, стимулом для мобiлiзацiї?

— «Нашiй Українi» ця ситуація повинна вiдкрити друге дихання. Останнім часом можна було чути, що «Нашої України» як партії вже майже немає. Але подивіться тільки, яке зацікавлення викликали внутрiпартiйнi подiї.

Біда нашої партії полягала в тому, що постійно з’являлися «персони», які рано чи пізно, але відходили, зраджували інтереси партії. Однак це не знищило «Нашу Україну». Справжнім і єдиним лідером був, є і буде Віктор Андрійович Ющенко. І як би хтось не хотів зайняти цю позицію в партії, у них не вдасться, тому що «Наша Україна» — це Ющенко.

— Яким ви бачите найближче майбутнє «Нашої України»?

— Ще раз хочу наголосити, що така повiрка, перереєстрацiя, була нам необхідна. Це зараз найголовніше — навести внутрішній лад у партії. Те «болото», яке трималося в нашій партії протягом останніх років, рано чи пізно, але треба було вичистити. І ми ще почуємо про нову «Нашу Україну». Впізнаваність нашої партії однозначна. І те, що вона зараз викликає хвилю обговорень, вказує на те, що ми на правильному шляху.