«Ми вперше не розуміємо, чого вони хочуть»

20.02.2013
«Ми вперше не розуміємо, чого вони хочуть»

Віталій Кличко та його «УДАР» залишаються «блокуючим пакетом» у парламенті. Фото Рейтер.

Побоювання опозиції щодо силового розблокування Верховної Ради «регіоналами» попередньої ночі не справдилися. У передчутті такого сценарію до ночівлі «під куполом» «УДАРівців» долучилася частина депутатів «Свободи» і «Батьківщини», однак тривога була фальшива.

Представники більшості прийшли до сесійної зали вранці, але, уздрівши звичну картину із зайнятою президією, вже за чверть одинадцята пішли геть. Найбільш нервові хіба що відірвали «УДАРівські» наліпки «Голосуй особисто!» на своїх робочих місцях — як, наприклад, Ганна Герман.

Голова Регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко, заявив: «Уперше за багато часу я не розумію, чого вони хочуть. Уже всі можливі заходи ми вичерпали. Зрозуміло тільки те, що їм не потрібна робота парламенту». За словами «регіонала», більшість зібрала достатню кількість депутатів для персонального голосування, однак опозиція відмовляється йти на компроміси. Вимога меншості, нагадаємо, — особисте голосування із впровадженням електронної системи «Рада–3».

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що виключає силове розблокування парламенту. Але «поки що». «Ми поки не йдемо на це, ми не хочемо конфліктних ситуацій. Я думаю, що ми все–таки знайдемо вирішення питання в процесі переговорів. По мірі затягування процесу ситуація, звичайно, буде загострюватися... Але ми вже просунулися в переговорах, бачимо світло в кінці тунелю», — сказав Єфремов.

Замість бійок і «кнопкодавства» вчора «фішкою» Ради була етніка. Значна кількість депутатів від опозиції, зокрема жінки, прийшли у вишиванках — протестуючи проти позиції «регіонала» Михайла Чечетова, який заявив, що, «згідно з Регламентом», уніформою нардепа має бути костюм із краваткою.