НОВИНИ ПЛЮС

19.02.2013

Позачергові вибори до ВР

Фракція «Батьківщина» ініціює дострокові парламентські й президентські вибори. Про це вчора заявили її лідери Арсеній Яценюк та Сергій Соболєв. Останній розповів, що бесіда фракції з Головою ВР Володимиром Рибаком «на жаль, закінчилася нічим», і перевибори парламенту — «це, фактично, єдиний спосіб вийти з цієї кризи», — додав він.

Депутат повідомив, що з понеділка починається створення робочої групи, у яку запрошуються представники всіх фракцій для створення нового виборчого закону. Рибака закликали передати суть розмови з опозицією Президенту Віктору Януковичу.

Нагадаємо, 5 лютого — із блокуванням ВР партією «УДАР» — почався відлік 30–денного терміну бездіяльності Верховної Ради, після закінчення якого Президент може прийняти рішення аж до розпуску нинішнього складу парламенту.

Конституційний Суд

У Конституційний Суд надійшло подання щодо конституційності позбавлення Павла Балоги й Олександра Домбровського депутатських повноважень. Про це йдеться в повідомленні прес–служби КС.

61 народний депутат звернувся щодо офіційного тлумачення положень статей Конституції України, які зачеплені рішенням Вищого адміністративного суду України від 8 лютого. Той визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах №11 (Вінниця) і №71 (Закарпатська обл.), де обрані Домбровський та Павло Балога, визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу та зобов’язав ЦВК провести повторні вибори в зазначених округах.

Оточення Балоги готує позов до Європейського суду з прав людини. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що основною причиною припинення депутатських повноважень Павла Балоги й Домбровського є їхня відмова вступити до фракції Партії регіонів, і запропонував звільнити суддів другої палати ВАСУ, які винесли рішення про позбавлення депутатських повноважень.

Вибори в Києві

Фракція «Батьківщина» ухвалила рішення про висунення Віталія Кличка єдиним кандидатом від опозиції на посаду міського голови Києва. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп від «Батьківщини» Леонід Ємець.

Водночас Кличко заявляє, що представники «Батьківщини» не обговорювали з ним питання про вибори мера. «Не обговорюючи з нами, нас же й оженили», — сказав лідер партії «УДАР».

Експерти відзначають, що Кличко не поспішає висуватися у мери Києва, маючи на меті участь в іншій кампанії — президентській 2015 року, а для цього зручніше стартувати з посади голови парламентської фракції.

Раніше готовність балотуватися на посаду мера столиці в статусі єдиного опозиційного кандидата висловив позафракційний Петро Порошенко.