Посидь із цирозом

19.02.2013

Учора Апеляційний суд Чернігівської області відмовився звільнити екс–главу МВС Юрія Луценка від відбування покарання за станом здоров’я. Апеляційну скаргу «термінатора» на аналогічне рішення Менського райсуду служителі Феміди з Чернігова залишили без задоволення. Нагадаємо, що засуджений до чотирьох років «колючки» Луценко відсидів уже більше двох років і міг сподіватися на дострокове звільнення за станом здоров’я. Утім, як стверджує його дружина — Ірина Луценко, помста його ворогів, що нині перебувають при владі, не знає меж.

В ухвалі суд визнав усі аргументи Луценка та його адвокатів безпідставними, а також узяв до уваги «відмову» Луценка від лікування у Бучанській тюрмі (саме там, на базі медичної частини колонії, колишньому міністру пропонували пройти курс реабілітації після видалення поліпів та подальше лікування).

На вчорашньому розгляді апеляції був присутній і сам скаржник. Утім, твердження пана Луценка про те, що в нього діагностовано початкову стадію цирозу печінки й портальну гіпертензію, тож він заслуговує на звільнення згідно із законом, не були почуті судом. «З 30 серпня 2011 року у мене діагноз — початкова стадія цирозу, спростувань немає. Є документ про хвороби, наявність яких унеможливлює перебування за ґратами, — сказав екс–міністр. — Для чого держава публікувала такий список? Щоб звільнити за два дні до смерті, щоб за гроб платив сам?! Де гуманізація кримінального права? Прийміть чесне рішення, у вас є на столі документи!».

Юрій Луценко також заявив у суді, що не вважає себе винним і що виправляти потрібно владу, а не його. «Я як політичний маніяк, якого обхо­джували 17 важняків Генпрокуратури, більше 15 суддів судів різних рівнів. Хто з них відповідатиме за моє здоров’я?! — поцікавився він. — А з Бучі виходять здорові ув’язнені?! Там тільки ліжка і морг! Саша Янукович (старший син Президента. — Ред.) купить Бучу, бо там виходить, що кланом лікують. А він же стоматолог! Але те, як він усе загрібає, то схожий на проктолога!».

«Хіба суддя Савченко — лікар, що ставить під сумнів висновки лікарів?! Колонія мала подумати про звільнення Луценка, ми робимо їхню роботу. Адже лікарі були не нами запрошені, всі комісії були державні. Вони ставили Луценку діагнози», — додав щодо рішення суду першої інстанції адвокат Луценка Ігор Фомін. Утім аргументи засудженого та його захисту не були почуті.