Двовладдя в Пирогові

15.02.2013
Двовладдя в Пирогові

Новий директор повернув до життя і вітряки, і багато інших занедбаних за колишнього керівника старовинних об’єктів музею. Фото з сайта pipbd.livejournal.com.

Працівники Національного музею народної архітектури та побуту «Пирогів» заявляють про пікетування Кабінету Міністрів, якщо на посаду директора повернеться Павло Федака. Про це йдеться у відкритому листі, адресованому новому міністрові культури Леоніду Новохатьку. Нагадаємо, Павла Федаку було усунено з посади на початку минулого року. І хоч спершу колектив сторожко сприйняв нового призначенця, який не мав досвіду музейної роботи, — Дмитра Зарубу, але відставці Федаки «пирогівці» зраділи. За рік, що минув, музейники прийняли і нового директора, і його план розвитку скансена. А «відставлений» директор у цей час позивався до Мінкульту, і нещодавно рішенням суду його було поновлено на посаді.

«Ми не допустимо повернення колишнього директора, — запевняє «УМ» Ніна Зозуля, яка працює в музеї 41 рік. — Дмитро Заруба показав результати своєї роботи, постав як справжній господар музею, тому колектив зробить усе, що в наших силах, щоб залишити його на посаді».

У листi–зверненні до міністра співробітники музею просто неба стверджують, що Федака зарекомендував себе як недолугий керівник, що було підтверджено висновками КРУ та Рахункової палати, які перевіряли фінансово–господарську діяльність музею за 2008—2012 роки. Ті перевірки виявили численні порушення, що призвели до фінансових втрат музею. Колектив стверджує, що Федака не приділяв уваги ремонту пам’яток і взагалі шкодив іміджу музею.«Об’єкти були у занедбаному стані, а відтоді, як прийшов Дмитро Заруба, ми зуміли багато будівель реконструювати, набагато зросла відвідуваність музею. Новий директор знайшов кошти на облаштування зони відпочинку з  пунктами швидкого харчування, було проведено безліч нових фестивалів, свят, заходів, які допомагають розвитку музею, — аргументує пані Зозуля. — Держава виділяє на музей мінімальні кошти, але за минулий рік ми зуміли самостійно заробити 5 мільйонів гривень і змогли повністю відновити деякі об’єкти».

Дмитро Заруба, якому потелефонувала «УМ», каже, що має підписаний iз міністерством контракт на п’ять років і розривати його не має наміру. «Не хочу робити поспішних висновків і дочекаюся розмови з міністром Леонідом Новохатьком», — каже він.