На людей — як на комах

14.02.2013

Трагічно завершився стихійний мітинг людей, які на знак протесту проти скандальних ДТП перекрили трасу «Миколаїв—Одеса» в районі селища Варварівка. Двома днями раніше на Миколаївщині сталася трагедія: начальник Держ­автоінспекції Снігурівського району майор міліції Олег Палій на своєму автомобілі «Мазда» збив на пішохідному переході на смерть чоловіка.

Після наїзду водій лише додав швидкості. Як пізніше пояснив, нібито від несподіванки переплутав газ iз гальмом. Свою жертву він протягнув на капоті ще більше десяти метрів, після чого потерпілий злетів iз машини і вдарився головою об ліхтарний стовп. Смерть настала миттєво. «Здоровенний сідельний тягач «Вольво» з причепом, що рухався в середньому ряду, зупинився, пропускаючи пішохода, а от ця «Мазда» налетіла просто на загиблого», — розповів свідок події Микола Д.

Після аварії Олегу Палію довелося пройти наркологічну експертизу. Лікарі дали попередній висновок, що в момент скоєння ДТП він був тверезий. Тим не менше медики зробили низку аналізів на можливість наявності в крові водія інших заборонених речовин. Як розповіли в прес–службі обласної міліції, Олега Палія вже звільнено з посади. Підставою для ухвалення цього рішення стало порушення міліціонером вимог дисциплінарного статуту.

Прокуратура Центрального району відкрила кримінальне провадження за ч. 2 статті 286 Кримінального кодексу — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Як розповів «УМ» начальник управління ДАІ в Миколаївській області полковник міліції Геннадій Погорєлов, стаття передбачає термін позбавлення волі від 3 дo 8 років.

А ось про жертву резонансної ДТП відомо, що його звали Андрій, чоловікові було лише 30 років. Удовою залишилася його дружина, яка виховує семирічну дитину. Загиблий мешкав у селищi Варварівка та працював у Річковому порту. Він мав авторитет серед односельців, тому в день похорону його друзі вирішили виступити з акцією протесту. Вже після того, як пройшов траурний ритуал на цвинтарі та поминальний обід у місцевому кафе, більш як тридцять односельців Андрія вирушили на місце, де сталася ДТП. Люди перекрили трасу «Миколаїв—Одеса», вимагаючи встановити світлофори в місці, де сталася аварія. Щоб уникнути можливих ДТП, співробітники ДАІ організували рух в об’їзд. Але це не допомогло.

Коли мітингувальники вигукували свої гасла, несподівано у натовп людей врізалася машина KIA Joice. З’ясувалося, що водій іномарки просто проігнорував вимогу співробітників ДАІ змінити курс руху і абсолютно свідомо «таранив» людей. Жертвою стала 56–річна жінка. Постраждалу відвезли до лікарні, а учасники акції протесту ретельно «попрацювали» над іномаркою: вибили лобове скло і «пройшлися» по дверцятах і капоту. Зупинити гнів людей змогли тільки співробітники міліції.