Хвороба «у короткій спідничці»

14.02.2013
Хвороба «у короткій спідничці»

«Швидка допомога» при циститі — спазмолітики і знеболювальне. Але позбутися недуги можна лише за рекомендаціями і під контролем лікаря. Фото з сайта www.jlady.ru.

Ця недуга найчастіше активізується в холодну пору року, тож зима — один з її «улюблених» сезонів. Цистит належить до трійки найчастіших захворювань урологічної системи. І лідирує серед запальних хвороб сечовидільної системи. Щоправда, точної статистики поширення гострого і хронічного циститу в нашій країні немає, оскільки часто проблема залишається нерозпізнаною, а хворі лікують інфекції сечовидільних шляхів, не підозрюючи у себе такого підступного «звіра».

 

«Жіноча» недуга?

Цистит — інфекційне запалення сечового міхура. Хвороба, за спостереженням лікарів, переважно трапляється у жінок — у п’ять разів частіше, ніж в осіб сильної статі. «Чоловіки хворіють на цистит рідко, і часто це ускладнення якогось іншого захворювання — простатиту, уретриту, — пояснює столичний лікар–уролог Валерій Ткачук. — Частота захворювання у жінок пов’язана з анатомічною структурою уретри та її розташуванням. Жіноча уретра коротка і широка. Відтак може служити «вхідними воротами» для будь–якої інфекції».

Але цистит може турбувати не тільки дорослих, а й дітей, зауважує пан Валерій. Малеча «підхоплює» недугу буквально з одного року. Коли діти починають ходити, бігати, важко простежити за їхньою гігієною. Причини «дитячого» циститу ті ж, що і в дорослих. А лікування неодмінно має відбуватися під наглядом лікаря.

— Недугу спричиняють бактерії, які проникли в сечовий міхур. У більшості випадків збудниками циститу є кишкова паличка, стафілококи і стрептококи, — пояснює Валерій Дмитрович. — Однак бактеріям зазвичай сприяють провокуючі фактори. Один iз них — переохолодження, навіть незначне і нетривале. І необов’язково на вулиці має бути дуже холодно. Достатньо бодай кілька годин посидіти на прохолодному — на землі, камені, на металевій поверхні, щоб спровокувати цистит. Сповідуючи моду, жінки часом забувають, що короткі спідниці не захищають від холоду і дуже часто «допомагають» запальним урологічним процесам. Інші фактори–провокатори — знижений імунітет, нехтування правилами гігієни, хірургічні втручання у гінекологічній сфері, закрепи, які порушують функцію сечового міхура.

Виснажливі «кроси» до вбиральні

Найчастіше при циститі пацієнти скаржаться на часте (кожні 15, 20 або 30 хвилин) виснажливе сечовипускання невеликими порціями, різі в уретрі. Пізніше з’являється біль внизу живота. Можуть бути також виділення крові з сечею.

— Є цистити інфекційні й неінфекційні, — зауважує Валерій Ткачук. — Останні — це ускладнення захворювань гінекологічної сфери або інших органів, що поруч iз сечовим міхуром. Визначити тип циститу допоможе поглиблене обстеження: аналіз сечі, УЗД. Відповідно до його результатів призначають спеціальне лікування. Та основні цистити, які дошкуляють жінкам, — запальні. За перебігом недуга буває гострою або хронічною. При гострому циститі, окрім інших проявів, може бути висока температура. Якщо ж цистит повторюється до трьох разів за три місяці, це сигналізує, що він перейшов у хронічну стадію. При такій формі недуги пацієнта постійно щось турбує, але в легшій формі, на яку хворий не звертає уваги. Якщо людина адаптувалася до подібного стану і це не заважає їй нормально жити, то з проблемою хронічного циститу до лікаря не звертаються. Тільки загострення недуги примушує хворих поквапитися у поліклініку. Але і хронічний цистит можна вилікувати. Просто для цього знадобиться кілька курсів лікування.

Гострі страви і «самостійні» рецепти — табу

При лікуванні потрібно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Насамперед — не можна завершувати курсу прийому препаратів раніше зазначеного терміну. «Інакше отримаєте недолікований цистит, що часто призводить до хронічної форми, — зауважує лікар–уролог. — Цистит зазвичай лікується амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Єдине застереження — лікування має призначити фахівець. Пацієнти допускають велику помилку, коли починають терапію «за порадою» знайомого, якому допомогло, або рецептами, які самі десь надибали. Як наслідок — хвороба переростає в гостру або хронічну стадію».

Як пояснив Валерій Ткачук, для правильної терапії необхідні протизапальні, імунні, протигрибкові препарати. Коли цистит має затяжний перебіг, лікар може запропонувати місцеве лікування (введення в сечовий міхур протизапальних лікувальних розчинів). Хворий, який вдається до фітотерапії, має пам’ятати: трави поліпшують загальний стан, але лікування мікрофлори вони не проводять. Тож самими рослинними препаратами хворобу не вилікувати.

Також, за словами лікаря, на період лікування краще утриматися від гострих та солоних страв, перцю, спецій, які можуть викликати подразнення слизової оболонки та запалення сечового міхура.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

9 правил, які допоможуть запобігти циститу

1. Дотримуйтесь особистої гігієни.

2. Позбудьтеся звички терпіти, коли хочеться в туалет. Ходити до вбиральні потрібно кожні 2–3 години. Що довше зволікатимете з відвідуванням, то швидше в організмі розмножуватимуться бактерії.

3. Приймаючи ванну, додавайте у воду олії евкаліпту та лаванди (якщо не маєте алергії на трави).

4. Носіть чисту, бажано бавовняну білизну, гарно відпрасовану після прання. Дівчатам, що мають схильність до захворювання, краще відмовитися від стрінгів і не ходити з однією прокладкою цілий день.

5. Для профілактики приймайте фітопрепарати. Пийте сечогінні чаї та морси, зокрема з журавлини — так ви промиватимете та знезаражуватимете сечовий міхур.

6. Одягайтеся тепло у холодну пору. Допоможуть вовняні колготки, шкарпетки, спідниця чи брюки з теплої тканини. Обирайте взуття, що не промокає.

7. Не сидіть на холодній поверхні — бетоні, пластикових сидіннях, лавках на вулиці. Принаймні підкладіть щось тепле, скажімо, шарф.

8. Влітку не купайтеся у водоймах зі стоячою водою.

9. Зміцнюйте імунітет за допомогою правильного харчування, здорового способу життя. Відмовтеся від шкідливих звичок, вживайте якомога більше вітамінів, висипайтеся, візьміть за правило щодня гуляти на свіжому повітрі та хоча б півгодини займатися лікувальною фізкультурою.

 

ФАКТ

При лікуванні циститу дієтологи часто рекомендують сiк журавлини. Він має речовину, що створює таку кислотність сечі, в якій хвороботворні бактерії розмножуються гірше.

 

ВАЖЛИВО!

«Гріти» хворобу небезпечно

Якщо турбує сильний біль уночі, коли ви не маєте змоги відвідати лікаря, прийміть спазмолітичні препарати на кшталт «Ношпи» та знеболювальне. «Прогрівання» лікарі не радять, хоча воно й зменшує частоту позивів у туалет. Але грілка може активізувати інфекцію. Крім того, терапія теплом протипоказана при деяких гінекологічних захворюваннях. Зокрема, при міомі матки. Тому цей народний засіб утамування болю можна застосовувати лише за рекомендацією лікаря.