Пігулка з «добром»

12.02.2013

З 15 лютого з фармаційного ринку України зникне майже п’ята частина лікарських засобів. Це широкий спектр препаратів, які не відповідають стандарту GMP, що діє в країнах Європейського Союзу. За словами заступника голови Державної служби України з лікарських засобів Інни Демченко, нині в Україні зареєстровано майже вісім тисяч готових форм імпортних лікарських препаратів. «4,5 тисячі з них щорічно ввозяться в Україну, ще 2 тисячі не ввозилися ні разу, проте вони є в Реєстрі. З 15 лютого не будуть допущені на ринок України майже тисяча лікарських засобів. Це ті препарати, які не гарантують декларованої безпечності та ефективності, однак на них населення витрачає 23 відсотки загального обсягу коштів фармринку України. Загалом одна п’ята ліків можуть не дати того ефекту, який закладено в Реєстрі», — зазначила пані Демченко.

Зокрема, Держлікслужба заборонила «Мілдронат» — він популярний серед наших лікарів. «Цей препарат виробляється в Росії на дільницях, які не сертифіковані, — пояснила Інна Демченко, — потім ставиться прибалтійське маркування, і ми його отримуємо як ефективний лікарський засіб».

У відповідь на закиди, що нововведення призведе до дефіциту ліків і зростання цін на медичні препарати, у Держлікслужбі запевняють: цього не станеться, адже всі препарати мають якісні вітчизняні замінники.

«Зростання цін не буде, адже є питання конкуренції і витрат на виробництво, — переконана Інна Демченко. — Скажімо, ми запровадили пілотний проект із гіпертонії і бачимо, що ціни на ліки в межах цього проекту знизились на 12 %, тоді як загалом на ринку вартість на інші лікарські засоби зростала. За рахунок чого відбулося «пілотне» зменшення вартості ліків? Завдяки конкуренції — і вітчизняних, і імпортних препаратів». Те саме має статися і з препаратами, які залишаться на ринку після відсіювання медзасобів, що не відповідають стандарту GMP, зауважила вона.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова вважає за необхідне відкласти ліцензування імпортних ліків. Ідеться про Закон «Про ліцензування імпорту лікарських засобів», згідно з яким лікарські засоби можна ввозити на територію України лише за наявності відповідної ліцензії. Закон набуває чинності з 1 березня цього року. На думку міністра, необхідно, зокрема, уточнити критерії ліцензування. Водночас Американська торгова палата в Україні, що об`єднує більш як 600 зарубіжних компаній, закликає Верховну Раду скасувати введення режиму ліцензування імпорту лікарських засобів через відсутність спеціального органу з ліцензування, відзначивши при цьо­му, що режим ліцензування залишить громадян України без доступу до більшості імпортних ліків.