Три сходинки для України

07.02.2013
Три сходинки для України

Штефан Фюле. Фото з сайта xyz.org.ua.

«Митний союз — дуже серйозний крок, — нагадує єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле. — Ми не можемо взяти зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з країною, в якої немає суверенного права, у якої рішення щодо своєї зовнішньоторговельної політики перебуває не в її руках. Ми не можемо вступити у відносини з Україною, знаючи, що рішення приймаються кимось в іншому місці». Ці слова пролунали на прес–конференції в Брюсселі, яку пан Фюле дипломатично провів напередодні свого візиту до Києва. Таким чином єврокомісар окреслив для вищих українських посадовців, з якими матиме зустріч 7—8 лютого, зокрема Президента Януковича та керівника МЗС Кожари, чіткість переговорної позиції ЄС: або Угода про асоціацію з Європейським Союзом, або Митний союз з Росією.

Штефан Фюле чітко вказав, що часу для геополітичного самовизначення в нашої держави вкрай мало, адже саміт Україна—ЄС, що відбудеться 25 лютого в Брюсселі, «має стати гарантією виконання українською владою зобов’язань, які дозволять підписати у листопаді у Вільнюсі Угоду про асоціацію». «Політичний календар Брюсселя дуже щільний, — цитує єврокомісара «Інтерфакс», — навесні Єврокомісія має передати документ країнам–членам ЄС і отримати мандат на його підписання». Тобто Київ готують до того, що на саміті у «столиці Євросоюзу» він мусить мати чітке рішення: йти на підписання асоціації чи ні, а якщо так — то впродовж півроку активно демонструвати, що виконує «домашні завдання» для євроінтеграції.

До списку питань, від яких залежить Угода про асоціацію, Штефан Фюле відніс і проблему з вибірковим правосуддям в Україні — так делікатно називають в Європі наявність в Україні політв’язнів, що були очільниками опозиції. Під час візиту в Україну пан Фюле не має наміру відвідувати Тимошенко чи Луценка («ЄС має механізм контактів iз ними через уповноважених представників Європарламенту Александра Кваснєвського та Пета Кокса»), проте «ескалація навколо теми Юлії Тимошенко у зв’язку з підозрами, що їх висунула Генпрокуратура», обговорюватиметься з вищими керівниками України». Штефан Фюле нагадав, що ЄС вказав на три сфери, в яких має бути досягнуто прогресу в Україні: «Так зване політично мотивоване правосуддя — одна з них. Друга — усунення прогалин у виборчому законодавстві, третє — проведення реформ, закладених у порядок денний про асоціацію». «Щодо однієї з цих сфер — правосуддя, то зараз настрої щодо цього не дуже оптимістичні», — підкреслив єврокомісар.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Контракт» ПР з Європарламентом закінчився

Минулої осені завершився термін дії меморандуму про взаєморозуміння між групою Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті та Партією регіонів України. Про це заявив член цього депутатського альянсу у Європарламенті, представник Австрії Ханнес Свобода. «Ми перебуваємо в контакті з Партією регіонів, однак ми чітко сказали, що успішна реалізація пропозицій спеціальної делегації ЄС на чолі з Александром Кваснєвським та Петом Коксом (створена в червнi 2012 р. для вивчення «справи Тимошенко» i «справи Луценка». — Ред.) є передумовою для подальшої тісної співпраці», — цитує УНІАН пана Свободу.

Тим часом спецпосланці ЄС у вівторок відвідали в харківській лікарні Юлію Тимошенко. Вони не побажали спілкуватися з пресою після цього візиту. Державна пенітенціарна служба України повідомила, що Кокс та Кваснєвський «мали можливість ознайомитися з усіма приміщеннями блоку, де утримується Тимошенко, поспілкуватися з представникамми варти від Качанівської колонії», а також понад дві години вели розмову з самою екс–Прем’єркою.