Блокадний парламентград

07.02.2013
Блокадний парламентград

Вiн ночував у парламентi. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Учора Верховна Рада знов не працювала. Хоч у сесійну залу «просочилися» група «регіоналів» та комуністів, та сесію ніхто й не збирався відкривати. Опозиція тримає блокаду і непохитна у своїх вимогах до колег iз провладних фракцій та керівництва ВР — забезпечити персональне голосування депутатів.

Про це вчора на брифінгу повідомив лідер «УДАРу» Віталій Кличко, однопартійці якого провели ніч проти 6 лютого у сесійній залі парламенту. «Парламент грає в гру, яку йому нав’язує влада і купка олігархів... Багато депутатів минулого скликання не приходили на роботу жодного разу. А інші, отримуючи вказівки, бігали тиснути кнопки, не вивчивши документів. Дехто з провладних депутатів навіть не знає, за що проголосувала його картка. Ми не будемо грати в цю гру. Ми її зламаємо, — переконаний Кличко. — В парламенті кожен депутат повинен голосувати особисто. Інакше ми трибуну не розблокуємо». «УДАРників» підтримали їхні колеги по опозиції — депутати фракції «Батьківщина» і «Свобода».

Із протилежного табору була спроба розблокувати ситуацію — на нараді у Голови ВР Рибака опозиції запропонували текст меморандуму про порозуміння. Однак опозиція не пристала на таку «мирову» угоду. Чому — намагалися пояснити представники трьох антивладних фракцій на спеціальному брифінгу в кулуарах парламенту, який відразу після наради у спікера провели Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Андрій Мохник. «Це, звичайно, цікава пропозиція — виконувати Конституцію України, — поглузував Яценюк. — Вони наголошують на тому, що потрібна модернізація системи «Рада», потрібна «Рада–4», яка коштуватиме, до речі, близько 15 мільйонів гривень». Заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник зауважив, що межа компромісу, яку пропонує Партія регіонів — це голосування в окремi днi тижня, — вівторок і четвер. «Ми можемо це розглянути, але якщо не буде сенсорної клавіші, в цьому немає сенсу, — кнопкодавство продовжиться», — впевнений «свободівець».

Журналісти запитали, за якою схемою працюватиме опозиція, якщо протягом дозволених законом 30 днів перемовини з ПР не дадуть результату, а отже, ВР має саморозпуститися? Мохник запевнив, що «Свобода» не боїться розпуску парламенту і навіть сподівається, що Президент скористається цим правом. Позиція Яценюка більш поміркована: «Проблеми будемо вирішувати по мірі їх надходження. Зараз потрібно говорити не про право Президента, а про його обов’язок — забезпечити персональне голосування, тому що Президент не має права підписувати закони, прийняті з порушенням Конституції», — сказав він. Проте провладнi фракцiї проти розпуску парламенту. «Ми такого сценарiю найближчим часом не допустимо. Розпуску не буде», — заявив Олександр Єфремов, лiдер фракцiї Партiї регiонiв. На своєму брифiнгу, який вiдбувся кiлька годин потому, Єфремов заявив, що його фракцiя 7 лютого прийде в парламент, i «депутати будуть готовi конструктивно працювати».

Тим часом у ніч на четвер опозиційні депутати знову вирішили провести в парламенті.

 

ТРУДОВА ВАХТА

Як не спалося?

Нічне чергування у ВР «УДАРівці» здійснювали технічно — групами по 6 годин кожна. Ночували в парламенті тільки чоловіки, жінок–депутаток відпустили по домівках. «Час минув досить швидко в обміні думками, в соцмережах. Говорили про законопроекти, про внутрішньо­партійні справи, про те, що робиться в державі. Ніхто навіть не спав. В основному всі були бадьорими і рішучими, — розповів «УМ» член «УДАРу» Павло Розенко. — Зал усю ніч був відкритий, відповідно, й доступ до санітарно–гігієнічних вузлів — також. Секретаріат Верховної Ради забезпечив нам у цьому плані комфортні умови: була вода, кава, чай, фрукти, печиво — цілком достатньо, щоб нормально почуватися».

Тим часом у соцмережах з’явилися повідомлення про те, що з зали за час депутатської ночівлі зник плакат «Рада гниє з Рибака». «Незважаючи на те, що цілу ніч сесійну залу охороняв «УДАР», згаданий плакат зник. Невже невидимі космічні марсіани тихенько поцупили ідеологічну цінність, поки стомлений караул спав?» — написав депутат Олександр Бригинець, якого не було вночі в залі парламенту. Ніхто з «чергових» не зміг пояснити журналістам зникнення плаката, лише Віктор Пинзеник сказав «УП», що плакат, мабуть, хтось із його колег узяв як сувенір.

 

ДО РЕЧІ

Тимошенко забороняла персональне голосування

Голова Держпiдприємництва Михайло Бродський звинувачує Яценюка у подвійних стандартах. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Бродський відзначив, що підтримує опозицію з приводу персонального голосування, але в нього є запитання до Арсенія Яценюка.

«Вважаю, що він повинен публічно перед усім українським народом вибачитися за те, що, будучи спікером парламенту два роки, зробивши систему Рада, на прохання Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко не включив її», — написав він у Facebook. «Розуміючи, що при їхнiх 226 ненадійних голосах, яких у них і так не було, вони ніколи не зберуть більшості, я стверджую, що це правда», — додав голова Держпiдприємництва.

За словами Михайла Бродського, про це йому особисто говорив Арсеній Яценюк. «Тимошенко, будучи Прем’єром, не дозволяла йому включати систему. Типові подвійні стандарти», — підкреслив чиновник.