Під пильним оком

07.02.2013
Під пильним оком

Нардеп Ігор Мірошниченко (праворуч): «І чого ви всі тут зібралися?...» Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Запрошених на вчорашнє засідання уряду очікував сюрприз — у вигляді двох депутатів від «Свободи» Ігоря Мірошниченка та Юрія Сиротюка, які з’явилися у залі у супроводі міністра Камбіну Олени Лукаш. Причому зайшли гості рівно за хвилину до появи там Прем’єр–міністра Миколи Азарова. Практика персональної участі народних обранців на засіданні членів уряду зазвичай не практикується: як правило, саме нардепи викликають на свій килим міністрів. Загадка депутатів, втім, певний час залишилася нерозгаданою: робочого місця Миколи Яновича вони не блокували, запрошенiй пресі коментарів не давали і у жодні видимі дискусії не вступали.

 

За лінією фронту

Утім iз коментаря «свободівців», який удалося взяти «УМ», виходило, що конкретних планів на це засідання партійці не мали, а відвідали Кабмін, швидше, з профілактичною метою. Ну й заради глибокого занурення у «ворожу територію». «Ми маємо право контролювати уряд і розуміти, чим вони там займаються, — сказав «УМ» народний депутат Ігор Мірошниченко. — До речі, саме це ми декларували у своїй передвиборчій програмі. Тим паче минулий уряд не подав звіт своєї роботи, ось це й спричинило наш інтерес.

Враження від роботи урядовців у Мірошниченка виникли неоднозначні. «З одного боку, ніби все чудово, — продовжує він без особливої конкретики. — Ухвалюються постанови, нібито в інтересах держави. Проте виявляється, що під державою вони розуміють сім’ю Януковича. Нам здалося, що частину питань через нашу присутність узагалі опустили, при обговоренні деяких був суцільний одобрямс. З’явилася також підозра, що уряд таки готується до проведення референдуму для збереження влади Януковича, принаймні планує його фінансувати».

Прем’єр–міністр, судячи з усього, вчора ще не відійшов від вівторкових відвідин супермаркету. Про цю показуху, коли перед прибуттям чиновника чистили сніг, латали асфальт і знижували цінники на товари, розповідали багато. За кадром залишилися й громадські активісти, які намагалися розповісти Миколі Азарову про зіпсовані продукти, що їх продають у наших торгових точках, та про постановочний характер його візиту. Але державні клопоти завадили Прем’єрові це почути. «До речі, один дуже емоційний покупець, з яким я спілкувався, все закликав: «Миколо Яновичу! Робіть щось, бо немає вітчизняних товарів у магазинах!» — розповідав він колегам по уряду свої позавчорашні переживання. Й одразу ж вирішив спростувати цього самого емоційного покупця. Але ж: щодо продуктів харчування це вже не так. Вітчизняна продукція зайняла належне місце в торгових залах».

Харчі для народу і для Прем’єра

Точку зору Прем’єра активно підтримав міністр агрополітики Микола Присяжнюк. «Українці споживають 90% вітчизняних продуктів, — пояснив він. — І невдовзі їх кількість ще зросте». Свої ж продукти треба вирощувати, а невдовзі, як свідчить календар, — весна. Так м’яко Присяжнюк підвів зал до проблематики посівної, яка в урядовців буквально на носі. Математика проста: аби нормально засіяти, селянам треба 39 млрд. гривень. Це на 1,5 млрд. грн. більше, ніж торік. «На закупівлю основних матеріально–технічних ресурсів сільгоспвиробники направлять понад 29 млрд. грн., а це на 500 млн. грн. більше, ніж у 2012 році. Власних коштів сьогодні сільгоспвиробники мають 30,5 млрд. грн., тобто 80% потреби, це більше від попереднього року десь на півмільярда», — пояснив Микола Присяжнюк.

Відтак «дірка» у селянських бюджетах становить 8 млрд. гривень. Половину уряд планує отримати як банківську позику. Ще 700 мільйонів дасть Аграрний фонд, який активно проводить форвардні закупівлі майбутнього врожаю. На форвардний ринок збирається виходити ще й Продовольча компанія, яка планує законтрактувати 2 млн. тонн зерна. Відтак, хоч невеликий, але дефіцит коштів таки є. Причиною агарний міністр назвав непомірні апетити виробників добрив. «На селітру ціна вже на 4% вища, ніж було в середині січня, — сказав Присяжнюк. І додав, забувши про субординацію: — Вважаю, першому віце–прем’єру доручать провести додаткову нараду. Треба стабілізувати ціну».

Як аргумент до колег та бізнесменів, зокрема Дмитра Фірташа, що контролює хімічне виробництво, Присяжнюк навів приклад — у Росії ціни на селітру нижчі, більш ніж на 300 грн. на одній тонні. Передбачити відповідь промислових груп неважко, ми її чули вже неодноразово: у Росії значно дешевший природний газ, від вартості якого дуже залежить українська «хімія». А дорогий газ у нас через кого?.. Втім уже настільки прозоро зациклювати всі українські біди на цьому прізвищі чиновник не став. Обмежившись старим як світ експертним висновком: «Україна — одна з небагатьох країн, яка має перспективи для розвитку агропромислового сектору». Але як саме варто розвивати його, влада, схоже, не визначилася.

Але глухий кут для села, на думку Миколи Азарова, зовсім не означає, що у державі мають зростати ціни на хліб. Особливо на соціальні сорти. Прем’єр закликає регіони брати зерно з державних резервів. «За період з липня 2012 р. по січень 2013 р. регіони взяли у Аграрного фонду близько 40 тисяч тонн, що не перевищує 10% попередньо заявленої ними потреби. Чому вже вкотре складається така ситуація — доручаю з’ясувати міністру аграрної політики і продовольства Присяжнюку», — блиснув скельцями окулярів Прем’єр–міністр.