Здоровий потяг до зручного потяга

06.02.2013

Майже два місяці в Сумах тривала громадянська акція зі збирання підписів за повернення нічного потяга «Суми—Київ». Понад сім тисяч городян висловилися за те, аби рух за старою схемою було відновлено.

До весни минулого року з Сум до Києва та назад можна було доїхати шістьма парами потягів. Після так званого реформування залізничного руху сумчанам залишили дві пари поїздів: №171/172 «Суми—Київ» і №63/64 «Харків—Київ». Причому квитки на останній для сумчан були в обмеженій кількості. З 1 грудня поїзд транзитний замінили іншим — №125/126 «Луганськ—Київ», відправивши харківський нічний через Полтаву.

Розклад тепер дуже незручний, оскільки з Сум потяги вирушають о 4:37 і 6:08, відповідно, прибуваючи до Києва о 10:10 та 11:39. З Києва ж до Сум можна виїхати о 14:38 і 15:24, прибувши на місце о 20:27 та 21:05. Студенти не встигають на заняття, а люди, які їдуть у справах, — до початку роботи. Та й повертатися з відрядження проблемно: що, як треба бути в столиці до кінця робочого дня? Ночувати на вокзалі? Бо ж готелі нині не дешеві.

Історiя «транспортного» спротиву сумчан почалася з життейського випадку: сумчанка Наталія Миропольська чекала на приїзд доньок і вирішила взяти їм зворотні квитки, аж виявилося — зась! Пані Наталя звернулася до міського голови Геннадія Мінаєва. «Він не заперечує написати листа до «Укрзалiзницi» від себе, але для цього, у свою чергу, йому потрібно лист від жителів міста», — повідомила жiнка на своїй сторінці у «Фейсбуці». Й запропонувала зібрати підписи під таким листом.

Далі сторінка пані Наталі в соціальній мережі дещо почала нагадувати «зведення з фронтів». Зібрано стільки–то підписів, долучилося стільки–то людей, установ... Остання цифра, повідомлена за даними канцелярії міськради, — 7126. І нею неформальна лідерка задоволена: «У півмільйонному Миколаєві городяни зібрали три тисячі підписів, і їм повернули нічний потяг... Тому ми всі чекаємо позитивного рішення».

До з’ясування проблеми сумчан підключився й голова обласної адміністрації Юрій Чмирь. Зустрівшись з мінiстром інфраструктури Володимиром Козаком, він повідомив землякам, що «Укрзалізниця» готова змінити розклад потягів. Мовляв, треба лише вирішити, які та в який час поїзди потрібні сумчанам, хай висловлюють чіткі побажання. А прибрали потяги, за словами міністра, тому, що їх завантаженість залишала бажати кращого.

Звісно, верх демократизму: замовте — й потяги підуть! От чому тільки ніхто не запитав людей, коли поїзди відміняли? А тим часом Суми — чи не єдиний обласний центр, який не має нічного залізничного сполучення зі столицею.

Ще одну версію відміни нічного потяга висловив народний депутат України Олег Медуниця. За отриманими ним даними, кілька потягів знято з маршрутів «напрозапас». У повному оснащенні вони стоять на запасному шляху на випадок, якщо раптом відмовить якийсь «Хюндай».