Якість життя у форматі «3Д»

05.02.2013
Якість життя у форматі «3Д»

Три склянки молока на день (або їх еквівалент) зроблять нас здоровішими, а зуби і кістки — міцними. Фото з сайта www.ladynews.com.ua.

«Пийте, дітки, молоко — будьте здоровенькі» — раціонально–оптимістично радив поет iще кілька десятиліть тому. Теза, яка завжди актуальна не тільки для малюків, а й для дорослих, має нині певні тривожні «поправки». За останніми даними вітчизняного Інституту педіатрії, 50 відсотків дорослих і 80% дітей мають дефіцит кальцію та вітаміну D. А двоє з трьох українців, на думку експертів, недоотримують кальцію в щоденному раціоні. Одне з основних його джерел — молочні продукти, яких ми, як з’ясувалося, споживаємо недостатньо. «Українці мають у своєму раціоні набагато менше молочних продуктів, ніж декларують сучасні дієтичні рекомендації, — переконаний голова Асоціації дієтологів Олег Швець. — У нас цей показник у півтора раза менший, ніж у росіян, і є лише третиною того, що споживає середній європеєць».

А молочні продукти, наголошує дієтолог, особливо важливі для здоров’я в дитячому та підлітковому віці, коли формується кісткова маса. Вітамін Д відповідає за належний рівень кальцію і фосфору, допомагаючи кісткам зміцніти. Джерела цього вітаміну — молоко, сир, кефір, йогурти. Крім того, за словами Олега Швеця, молочні продукти містять такі незамінні для здоров’я речовини, як калій і молочний білок. Щоденна «молочка» в раціоні підвищує щільність кісткової тканини, знижує ризик розвитку остеопорозу.

Чому ж українці не так часто, як хотілося б, затримуються біля стелажів iз молочними виробами? Бо, як з’ясували експерти, не завжди довіряють якості асортименту і мало знають про користь молочної їжі. Виправити ситуацію мають намір учасники проекту «Три молочні продукти в день» — чотири провідні вітчизняні молочні компанії–виробники, Асоціація дієтологів, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство аграрної політики, Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, Асоціація виробників молока і Український клуб аграрного бізнесу. Зокрема, партнери проекту обіцяють проведення національних компаній iз незалежного тестування запакованих молочних продуктів, дні відкритих дверей на заводах і фермах поставників, підтримку фермерів і приватних виробників молока в сільських районах.

«Три молочні продукти в день» — перший в Україні приклад приватно–державного партнерства, що реалізується в такому масштабі», — каже Анна Дерев’янко виконавчий директор Європейської Бізнес (ЕВА) асоціації, в стінах якої і зародилася ця ініціатива. Даріо Маркетті, генеральний директор однієї з найвідоміших українських компаній iз виробництва молочних продуктів, вважає проект безпрецедентним не лише для України, а й для Євросоюзу, і впевнений: його реалізація допоможе українцям стати здоровішими. Скажімо, соціальні відеоролики у доступній і навіть розважальній формі пояснюватимуть, чому ж молоко у форматі «3Д» таке корисне. У торгових центрах медичні фахівці надаватимуть безплатні консультації щодо потрібної кількості кальцію в раціоні, а тим, хто бажає, за допомогою спеціального тесту — денситометрії — вимірюватимуть щільність кісткової тканини.

Учасники проекту «Три молочних продукти в день» мають намір запровадити також програму «Шкільне молоко», яка вже 40 років успішно діє в більшості країн світу. Питання про безплатне молоко для школярів голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник обіцяє вирішити на законодавчому рівні. Народний депутат збентежений тим, що лише 5 відсотків українських старшокласників нині можна вважати цілком здоровими. «Одна з причин — неповний раціон школярів, дефіцит поживних речовин та вітамінів», — наголошує він.

 

КОРИСНО ЗНАТИ!

Денситометрія — це вимірювання щільності кісток з допомогою ультразвуку. Процедура безболісна, абсолютно безпечна і займає 10–15 хвилин. Фахівець за допомогою лінійки визначить вам зону дослідження (скажімо, на руці), змаже «піддослідну» ділянку гелем, а далі за допомогою датчика кілька разів ретельно її прозондує. «Повторюємо рух тричі, аби уникнути помилкового результату, — пояснює консультант Катерина. — На екрані ви бачите три зони: зелена означає, що ваші кістки здорові, жовта — потребуєте уваги і консультації фахівця, а рожева сигналізує про серйозні проблеми. Висновки про ваше здоров’я робимо залежно від того, в якій зоні перебуває ваша «крапка» на екрані». Консультант зауважує: крихкість кісток загрожує не тільки тим, хто має в раціоні брак продуктів, що містять кальцій. У зоні ризику — вагітні, жінки в період та після менопаузи і загалом кожен, хто перейшов 45–річний рубіж. Не забувайте: є продукти, здатні «вимивати» з організму кальцій. Наприклад, кофеїн. Тож не зловживайте кавою, а до чашечки улюбленого напою додавайте «для рівноваги» молока і хоча б кілька мигдальних горішків.

 

ДО РЕЧІ

За рік житель Фінляндії в середньому споживає 183 кілограми упакованих молочних продуктів, поляк — 72, росіянин — 45, українець — 22. Водночас українці мають одну з найнижчих у Європі тривалість життя — 70,3 року. 67% смертей викликані серцево–судинними захворюваннями, до яких найчастіше призводить ожиріння і артеріальна гіпертензія. У 75% випадків, вважають лікарі, це спричинено неправильним харчуванням. За оцінками експертів ВООЗ, здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, в тому числі на 30% — від харчування.