НОВИНИ ПЛЮС

05.02.2013

Російсько–українська ракета при запуску впала в океан

35–й запуск ракети–носія «Зенит–3SL» у рамках програми «Морський старт» завершився невдачею: одразу після старту ракета відхилилася від заданої траєкторії і після аварійного відключення двигуна першого ступеня впала в океан. Це вже третя така аварія в історії програми запуску ракет–носіїв з плавучого космодрому в екваторіальній зоні Тихого океану. Попередня катастрофа сталася рівно за шість років до нинішньої, 30 січня 2007 року. Перші два ступені триступеневої ракети «Зенит–3SL» виготовляє українське КБ «Південне», а третій, розгінний блок — російська Ракетно–космічна корпорація «Енергія». Причини аварії з’ясовує спеціальна комісія.

Парламент Франції легалізував одностатеві шлюби

Національна асамблея Франції після тривалих дебатів 249 голосами «за» при 97 «проти» ухвалила скандальний закон про легалізацію одностатевих шлюбів та дозвіл гомосексуальним парам усиновлювати дітей. Нагадаємо, більшість у Нижній палаті парламенту належить соціалістам, а узаконення одностатевих шлюбів було одним із пунктів передвиборчої програми президента–соціаліста Франсуа Олланда.

Теракт в Іраку: більше 30 жертв

Понад 30 людей загинуло, десятки зазнали поранень у результаті вчорашнього теракту в іракському Кіркуці. Смертник підірвав заміноване авто біля поліцейського відділку, після чого двоє озброєних нападників у формі поліцейських спробували увірватися всередину, але їх застрелили охоронці. Це вже третій напад на Кіркук за останній місяць.

Загинув кандидат у президенти Парагваю

Кандидат у президенти Парагваю Ліно Ов’єдо загинув в аварії гелікоптера, який із поки що не з’ясованих причин розбився ввечері 3 лютого за 500 км від столиці країни Асунсьйон. Політик повертався з передвиборчого мітингу в місті Консепсьйон. Загинули також охоронець Ов’єдо і пілот гелікоптера. Вибори в Парагваї призначено на квітень. Влітку минулого року главі державі Фернандо Луго оголосили імпічмент, відтоді державою керує віце–президент Федеріко Франко.

69–річний Ліно Ов’єдо у 1993–1996 рр. очолював армію Парагваю, намагався здійснити державний переворот, за що у 1998 р. був засу­джений до 10 років ув’язнення. У 1999 р. зміг втекти з країни. Після повернення у 2004 р. був знову заарештований, вийшов на свободу через три роки за зразкову поведінку. У 2008 р. балотувався в президенти і посів на виборах третє місце.

Замах на кандидата в президенти Вірменії

Заплановані на 18 лютого ви­бори президента Вірменії можуть перенести через замах на життя одного з кандидатів — Паруйра Айрікяна. Про це заявив голова парламенту країни Овік Абрамян. В Айрікяна, який очолює об’єднання «Національне самовизначення» й наразі йде третім у президентських перегонах, 1 лютого двічі вистрелив невідомий, який втік від поліції. Стан пораненого лікарі оцінюють як середньої тяжкості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>