Регулярна сталінофілія

05.02.2013
Регулярна сталінофілія

Маршрутний «сталінобус» у Волгограді. Фото з сайту gipsyteam.ru.

Минулої суботи у російському Волгограді бучно святкували. Городяни й численні, в тому числі й високопоставлені гості з інших міст Росії — 70–річчя з дня завершення Сталінградської битви, однієї з найкривавіших баталій Другої світової війни. А прихильники повернення місту попередньої назви — хай маленьку, але теж важливу для себе перемогу. Волгоград таки стане Сталінградом знову. Але не назавжди. Згідно з рішенням міської думи, мільйонне місто–герой перейменовуватимуть на честь кривавого радянського вождя шість разів на рік — у дні відзначення дат, пов’язаних із Великою вітчизняною. «Нє бог вєсть что», як кажуть росіяни, але крапля камінь точить — так, дивись, до 75–річчя «історичну назву» повернуть і назавжди. Тим паче, що це цілком вкладається в тенденції путінського часу. Встає ж уся Росія під звуки гімну, мелодія якого для сотень мільйонів народжених у СРСР накладається лише на один текст: «Союз нєрушимий рєспублік свободних...» Бо ж не тому не прижилася в ролі державного гімну чудова «Патріотична пісня» Михайла Глінки, що слів до неї не було (текст саме планували затвердити), а тому, що повернути радянську мелодію захотів тоді ще новий президент Володимир Путін.

Дискусія про зворотне перейменування Волгограда, яку регулярно й малорезультативно намагалися започаткувати комуністи, вийшла на «серйозний» рівень минулого року, коли Росія почала готуватися до відзначення 70–річчя перемоги в Сталінградській битві. Попри те, що, згідно із соціологічними опитуваннями, таке перейменування підтримує лише близько 16% волгоградців, активісти КПРФ та інші «ностальгуючі» за радянськими часами наполягали на доцільності повернення місту «героїчної назви». Волгоградська обласна дума навіть направила на ухвалення Державної думи Росії законопроект про перейменування Волгограда у Сталінград, але отримала відмову. Позаяк рішення про зміну топонімів ухвалює саме державний парламент, довелося прихильникам «сталінської» ідеї зайти з іншого боку й обмежитися для початку символічним тимчасовим перейменуванням. Цікаво, що міська адміністрація Волгограда від початку цю ідею не підтримувала.

Категорично проти повернення назви «Сталінград» виступають і науковці. Як пише у своєму блозі на сайті радіо «Ехо Москви» голова Гільдії лінгвістів–експертів РФ Михайло Горбаневський, топонімісти (фахівці з географічних назв) Російського географічного товариства в жовтні 2012 року надіслали президентові Путіну листа, в якому висловлюють свою «принципову незгоду» з такою ідеєю. На їхню думку, якщо вже й повертати Волгограду стару назву, то історичну, первинну — Царицин, яку місто мало з часу виникнення 1555 року. Тим паче, що до монархів цей топонім стосунку не має — назва пов’язана з річкою Цариця. В іншому ж разі доречно залишити нейтральну назву «Волгоград», не пов’язану з жодними одіозними діячами.

У Сталінград місто перейменували 1925 року, а в 1961–му, після розвінчання культу Сталіна, воно отримало нинішнє ім’я.

Урочистості з нагоди річниці Сталінградської битви пройшли на високому рівні: військовий парад, артилерійський салют, святковий феєрверк і навіть 3D–шоу «Сталінград». Приїхав і Володимир Путін, який раніше в Кремлі влаштував прийом для ветеранів Великої вітчизняної війни загалом і боїв під Сталінградом зокрема. Глава держави відвідав меморіальний комплекс на Мамаєвому кургані й поклав вінки до вічного вогню в Пантеоні слави біля підніжжя пагорба, на якому височіє монумент «Батьківщина–Мати».

 

АНЕКДОТ В ТЕМУ

Оголошено, що Волгоград на кілька днів у році знову офіційно ставатиме Сталінградом, Росія — Радянським Союзом, а партія «Єдина Росія» — КПРС.

 

ДО РЕЧІ

Ще однією перемогою «сталінофілів» у Росії (а також у Севастополі) є поява на вулицях деяких міст, починаючи з 2010 року, автобусів і тролейбусів із зображенням Йосипа Сталіна. Попри те, що ініціатори оздоблення громадського транспорту такими картинками гордо називають його «Автобусом Перемоги», в народі прижилася інша назва — «сталінобус». Раніше «сталінобуси» виїздили лише до Дня Перемоги й курсували 5—10 травня. Але нинішня річниця внесла в цей розклад свої корективи, і транспорт, «прикрашений зображеннями і фотографіями символів та історичних діячів, з якими пов’язана перемога у Сталінградській битві», з’явився у Волгограді та інших містах 2 лютого. Повернення культу кривавого диктатора автори ініціативи урочисто охрестили акцією «Вєрньом Побєдє імя».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>