Час подолати вождизм

05.02.2013

«Наша Україна» — політична сила, яка, перебуваючи в опозиції, здобула владу завдяки широкій підтримці українських громадян та утвердила в Україні демократію, свободу, європейські перспективи, національний державний курс, — йдеться у зверненні членів президії до керівного органу партії — політради. — Наразі «Наша Україна» знову постає перед непростими викликами політичної ситуації, що складається в Україні після виборів до Верховної Ради 2012 року. Новий український парламент, як і попередній, не має демократичної стабільної більшості і не здатен до широкого діалогу з ключових питань внутрішньої та зовнішньої політики. Національні цінності, стратегічні цілі європейської інтеграції, демократія, економічні та політичні свободи не мають відданих захисників. Непримиренність та протистояння займають провідні позиції у порядку денному як влади, так і опозиції.

У ситуації, коли загрози втягування України до євразійських інтеграційних структур реальні як ніколи, «Наша Україна», як і інші демократичні патріотичні сили, має відчувати особливу відповідальність за збереження європейського курсу Української держави. Угода про асоціацію та формування зони вільної торгівлі з Європейським Союзом мають бути укладенi протягом цього року, зважаючи на інтереси 46 мільйонів українських громадян.

Автори звернення дають оцінку спробам зруйнувати партію, довести її до розколу, організованим головою політради партії Сергієм Бондарчуком: «Фактично, отримавши з рук Віктора Ющенка партію в управління, пан Бондарчук сьогодні діє на шкоду партії. Байдужий до повсякденної роботи в партії, усунувшись від виборчої кампанії–2012, він заповзято долучився до політики нищення всього національно–сутнісного».

«Стабілізація ситуації в партії та подальше її існування у політиці можуть бути досягнуті, якщо політичний досвід, відданість національним та демократичним цінностям, чесність та професіоналізм переможуть особисті амбіції, корисливі інтереси, недалекоглядність та «маленький вождизм», переконані «нашоукраїнці». Ця перемога має бути чесною. Тому закликаємо вас не піддаватися на провокації, зловживання демократичним характером побудови відносин усередині партії та різночитання у статутних документах, а також відверту брехню, поширену через ЗМІ. Ми маємо діяти винятково за буквою та духом Статуту партії, виконати всі необхідні процедури та забезпечити подальше існування «Нашої України» в українській політиці.

Шлях до цього — виважене, публічне та відкрите обговорення будь–яких проблем внутрішнього партійного життя на засіданнях статутних органів — президії, політичної ради, з’їзду. Не заколоти та протиставлення однієї частини партійців до інших, а чесне і принципове спілкування — ось що нам потрібно для того, щоб зберегти партію», — наголошують члени президії «НУ».

Звернення підписали члени президії «Нашої України» Ольга Бабій, Ольга Бігус, Ірина Ванникова, Микола Оніщук, Олександр Ропотенко, Зіновій Шкутяк.