Європейський дух і кремлівський сморід

30.01.2013

29 січня 1714 року «прийнято Височайший указ про організацію в Москві та Санкт–Петербурзі виховних будинків, щоб дітям у відриві від батьків замість староросійського звичаю активніше прищеплювався новий — європейський — дух. Виховні будинки поширення не дістали», — відзначає видання «Московія» з «Бібліотеки В.С.Черномирдіна». Як і європейський дух, додамо ми від себе.

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами між загоном українського війська у складі юнкерів 1–ї Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького (550 осіб) та 1–ї сотні новоствореного Студентського куреня (130 осіб) під командою сотника А.Гончаренка і московсько–більшовицьким військом (6000 осіб), що йшло на Київ. Захищаючи станцію, український загін втратив близько 250 бійців і 10 офіцерів. Одна чота потрапила в розташування окупантів і була розстріляна або поколота багнетами. Подвиг юнаків, які скували більшовицькі сили під Крутами, дозволив затримати наступ агресора. За рішенням Центральної Ради, тіла 27 юних героїв були урочисто поховані на Аскольдовій могилі.

30 січня 1930 року в результаті роботи спеціальної комісії на чолі з В.Молотовим ЦК ВКП(б) ухвалив постанову «Про заходи у справі ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації». Згідно з постановою, куркульські господарства, які підлягали ліквідації, було поділено на три категорії. До першої потрапили власники, звинувачувані в участі та організації антирадянських виступів і терористичних актів (як бачимо, кремлівські владці нині далеко не вперше використовують гасло боротьби з тероризмом для розправи над опонентами. — Авт.) За рішенням судів (таких же непідкупних, як нинішні. — Авт.) таких осіб запроторювали до тюрем або концтаборів. До другої категорії приписували тих, хто опирався колективізації не так рішуче: їх із сім’ями висилали на Північ. Розкуркуленим селянам третьої категорії надавали земельні ділянки поза колгоспами. А через день, 1 лютого 1930 р., вийшла постанова ЦВК та Раднаркому СССР «Про заходи щодо зміцнення соціалістичної перебудови (ач, ще коли перебудовувалися! — Авт.) сільського господарства в районах суцільної колективізації й щодо боротьби проти куркульства». Так, поряд зі знищенням інтелектуальної еліти нації, нищили українське селянство — основну продуктивну силу народу. Українці перестали бути господарями на власній землі. В мільйони людських душ заповзав страх, свідомість мільйонів перекручувалася, деформувалася. Наслідки цього відчуваємо й досі.

31 січня 1938 року датовано документ, який варто навести майже повністю: «Суворо секретно. Всесоюзна комуністична партія (більшовиків). Центральний комітет. 31.1.1938 р. Тов. Єжову. Обкомам, Крайкомам. ЦК Компартій. Витяг із протоколу №57 засідання Політбюро ЦК, 48— Про антирадянські елементи.

а) Прийняти пропозицію НКВС СРСР про затвердження додаткової кількості підлягаючих репресії колишніх куркулів, кримінальних злочинців та активного антирадянського елементу за такими краями, областями та республіками:

Вірменська РСР 1000 осіб за 1–ю кат. і 1000 осіб за 2–ю.

Білоруська РСР 1500 осіб за 1–ю кат.

Українська РСР 6000 осіб за 1–ю кат.

Грузинська РСР 1500 осіб за 1–ю кат.

Азербайджанська РСР 2000 осіб за 1–ю кат.

Туркменська РСР 1000 осіб за 1–ю кат. і 500 осіб за 2–ю кат.

. . . . . . . .

Секретар ЦК.»

А тепер два уточнення.

1. В 1937 р. нарком внутрішніх справ Єжов видав погоджений зі Сталіним наказ №00447, згідно з яким за чотири місяці слід було репресувати 268 950 осіб, з них 75 950 осіб за першою категорією (тобто вони підлягали негайному розстрілу).

2. Наведений тут документ непоодинокий. «Перевиконання» плану Єжова впродовж 1938 р. ініціювалося й здійснювалося багато разів. Ось витяг із протоколу № 58 (тобто наступного) засідання Політбюро ЦК. 67 — питання НКВС:

«Додатково дозволити НКВС України провести репресію куркульського та іншого антирадянського елементу й розглянути справи на трійках, збільшивши ліміт для НКВС УССР на тридцять тисяч.

Секретар ЦК.»

То скільки ще таких моторошних документів треба навести, щоб на двадцять другому році Незалежності України її громадяни перестали голосувати за комуністів і не сподівалися знайти щастя в «оновленому» (під іншою назвою, але неодмінно під проводом Росії) союзі (чи то Митному, чи Євразійському, чи ще якомусь)?

Далі буде.

Сергій БОРЩЕВСЬКИЙ,
письменник
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>