Беа йде на пенсію

30.01.2013
Беа йде на пенсію

Королева Беатрікс та майбутній король Вільгельм ІV із дружиною Максімою. Фото з сайта rnw.nl.

У позавчорашньому зверненні до народу, яке транслювали радіо­ і телеканали, королева Нідерландів Беатрікс повідомила підданим, що зрікається престолу на користь старшого зі своїх трьох синів. «Я зрікаюся трону не тому, що ця роль була важкою для мене. А тому, що переконана: відповідальність за цю країну має бути в руках молодого покоління. Із повною довірою я передам трон моєму сину — принцу Оранському. Він і принцеса Максіма цілком готові до їхньої майбутньої­ ролі», — цитує заяву Її Величності агенція «Франс пресс».

Королева, яку в Голландії безмежно шанують, повідомила народу, що роздумувала про зречення від престолу впродовж кількох останніх років. І зрештою дійшла висновку, що «настав час скласти корону». Завтра королеві Беатрікс виповнюється 75 років. У зверненні вона повідомила, що формально залишить трон 30 квітня цього року, рівно через 33 роки потому, як зійшла на нього.

Прем’єр­міністр Голландії Марк Рутте так прокоментував рішення монарха: «У цей особливий для королеви та країни момент я хочу виказати повагу і захоплення видатною службою королеви нашій державі. Із часу її інавгурації 1980 року вона повністю віддавала їй свої серце і душу».

Зречення престолу у зв’язку з віком уже стали традицією для голландської монаршої родини. Мати чинної королеви, королева Юліана, зреклася престолу 1980 року, коли їй виповнилося 70 років. Бабуся Беатрікс, королева Вільгельміна, зреклася престолу 1948 року у віці 68 років.

На думку оглядачів, зречення королеви і сходження на престол нового монарха не спричинить конституційної кризи. Згідно з Конституцією Голландії, монарх не володіє владою, а лише виконує церемоніальну роль. Попри це, королева Беатрікс відігравала активну роль у суспільному житті країни. Голландці дуже поважають її і лагідно називають просто Беа. Її перебування на престолі обійшлося без великих національних трагедій. Лише 2009 року восьмеро осіб загинули, коли противник монархії врізався на своєму автомобілі у натовп, який зібрався подивитися на королеву та її родину, які брали участь у параді.

У лютому минулого року другий син королеви, принц Фрізо, під час катання на лижах в Австрії потрапив під снігову лавину і досі перебуває у стані коми. Чоловік Беатрікс, принц Клаус із німецького шляхетського роду фон Амсберг, помер 2002 року у віці 76 років.

45­річний принц Ора­нський­Нассау (Віллем­Александер) — старший син Беатрікс — стане королем Вільгельмом ІV. Це буде перший чоловік на нідерландському троні з 1890 року, коли помер король Віллем ІІІ. Він одружений з аргентинкою Максімою Соррег’єтою, вони виховують трьох дочок.

Королева Беатрікс є шостим монархом з Орансько­Нассауської династії, яка править країною з 1815 року. Віллем­Александер стане сьомим представником цієї династії на троні, а коли надійде час, престол успадкує його старша донька Катаріна Амалія, якій зараз дев’ять років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>