«На 50 відсотків люди винні самі»

30.01.2013

На найближчій позачерговій одноденній сесії Курултаю (національного з’їзду) кримськотатарського народу розглядатиметься лише одне питання, і чи не вперше персональне — виключення із числа депутатів Курултаю, а також із депутатської фракції «Курултай–Рух» у Верховній Раді Криму Енвера Абдураїмова. З такою ініціативою виступив незмінний голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, повідомляє прес–служба цього представницького органу.

У чому ж провина молодого депутата? Виявляється, 2 січня під час дискусії в прямому ефірі місцевого телеканалу АТР Абдураїмов необачно поділився думкою щодо причин депортації його народу сталінським режимом. «Комуністи, — сказав тоді пан Енвер,— які нас депортували 1944 року, — вони ж не самі по собі нас депортували, тому що захотіли. Отже, десь були процеси національного руху чи нашої національної політики, які призвели нас до депортації. Принаймні я вважаю, що проблема народу — проблема не зовнішніх факторів. На 50 відсотків люди винні самі».

Далі у цьому ж «логічному» ключі Енвер Абдураїмов пройшовся про трагедії Голокосту — мовляв, і єврейський народ сам наполовину винен у тому, що з ним сталося під час ІІ Світової війни.

Згодом Абдураїмов вибачився за ці одкровення у ЗМІ й перед делегатами Курултаю на сесії. Це справило на них враження: «вільнодум­ство» молодого колеги кримські татари засудили, але делегатських повноважень не позбавили.

Інший настрій панував на з’їзді національної партії «Адалет» . Його учасники, рішуче засудивши «блюзнірські» висловлювання Абдураїмова, більшістю голосів ухвалили рішення про те, що його вчинок не сумісний із високим званням депутата ВР АРК та Курултаю.