Ольга Богомолець: «Невинна плямка» здатна порушити зір

29.01.2013
Ольга Богомолець: «Невинна плямка» здатна порушити зір

Професор Ольга Богомолець: «Краще зайвий раз запитати в лікаря, ніж сподіватися на «минеться».

Гемангіома — доброякісна судинна пухлина шкіри, яку діагностують лише у немовлят першого року життя. Спочатку має вигляд маленької червоної цяточки, інколи схожа на звичайну подряпинку. Протягом першого року з народження вона активно росте. Гемангіоми зустрічаються приблизно у десяти зі ста малюків і є найпоширенішою пухлиною дитячого віку. Частіше трапляються у дівчаток, ніж у хлопчиків (у співвідношенні 3:1) та у недоношених діток. Кількість гемангіом у дитини може варіювати від однієї до кількох сотень, каже Ольга Богомолець, головний лікар Інституту дерматокосметології доктора Богомолець, доктор медичних наук. І запевняє, що при вчасному зверненні до лікаря гемангіома не є вироком.

 

«Якщо майбутня мама у першому триместрі вагітності мала ГРЗ, ризик гемангіоми у малюка зростає»

— Ольго Вадимівно, які причини провокують це лихо у немовлят? Яку роль відіграє спадковий фактор?

— Остаточної відповіді медицина поки що не має, але, ймовірно, спричинити появу гемангіоми можуть гострі респіраторні захворювання, якими мама дитини перехворіла у першому триместрі вагітності, коли формується судинна система плоду. Спадковий характер гемангіом не доведений. Адже в батьків більшості немовлят таких утворень не було.

—  Коли хвороба себе проявляє і на що звертати увагу батькам, аби не пропустити важливі симптоми?

— У 80% маленьких пацієнтів гемангіоми з’являються у віці від двох тижнів до двох місяців, у решти їх можна помітити вже при народженні. Першими проявами гемангіоми є червона папула, схожа на подряпинку, або плямка невеликого розміру (1—5 мм). Ця плямка поступово синіє або червоніє, стає об’ємнішою. Таке новоутворення збільшується, інколи надзвичайно швидко. При перших ознаках збільшення пухлини батькам варто звернутися до фахів­ця. Якщо червону пляму виявили під час появи малюка на світ, то, навіть якщо вона не збільшується у розмірі, консультацію спеціаліста бажано провести в перші три місяці життя дитини.

— Де зазвичай локалізується гемангіома?

— Найчастіше — на шкірі обличчя, волосистій частині голови, шиї. Однак гемангіоми виявляють також на будь–яких ділянках шкіри, слизових, внутрішніх органах, кістках.

— Наскільки складно діагностувати недугу?

— Для підтвердження діагнозу зазвичай достатньо клінічного огляду, збору анамнезу і спостереження в динаміці. Якщо йдеться про множинний гемангіоматоз (коли у дитини є більш як три гемангіоми), ураження можуть локалізуватися на шкірі, а іноді — навіть у внутрішніх органах. У таких випадках необхідно провести УЗД внутрішніх органів задля раннього виявлення та лікування внутрішніх судинних новоутворень.

«Проростаючи всередину, гемангіома може зробити дитину інвалідом...»

— Чим небезпечне це утворення на шкірі?

— Якщо вчасно не розпочати лікування, гемангіома може раптово збільшитися і прорости в життєво важливі органи, назавжди порушивши їхні функції. Особливо небезпечно, коли судинна пухлина розташована біля вуха, ока, рота, носа, молочної залози, статевих органів. Проростаючи всередину, гемангіома здатна зробити дитину інвалідом. Розвиток пухлини може викликати деформацію носа, вуха, статевих органів.

Вимагає термінового лікування і гемангіома, що з’явилася на ручках, стопах, чи у складках шкіри, наприклад шийних, чи під колінами. Тут вона легко травмується, запалюється і може кровоточити. Особливо небезпечні судинні пухлини для недоношених малят. У них може з’являтися на тілі до ста гемангіом, що ростуть удвічі швидше, ніж у малюків, народжених у термін. Своєчасне лікування гемангіоми дозволить попередити такі ускладнення.

— Нерідко батьки, мало обізнані в ситуації, вважають, що ці «почервоніння» зникнуть самі по собі... Які аргументи можна навести для того, аби люди не втрачали пильність і вчасно били на сполох?

— Найчастіше, за помилковою порадою лікаря, воліють зачекати. І лише тоді, коли пухлина починає проростати у тканини, кидаються по допомогу. До нашого Інституту дерматології і косметології приводили дітей, які втратили зір чи слух тільки тому, що їм вчасно не провели лікування, і прогресуюча гемангіома порушила судини очей чи барабанної перетинки. Це якраз той випадок, коли краще зайвий раз звернутися до лікаря, аніж сподіватися на «минеться».

«У лікуванні головне — зваженість. А хірургічний метод — не панацея»

— А чи бувають випадки, коли гемангіома справді може зникнути сама собою?

— Так. Деколи гемангіома справді не потребує лікування і може до 5—8 років частково або навіть повністю розсмоктуватися. Але рішення щодо лікування і відповідальність за здоров’я дитини має взяти на себе лікар. Розвиток гемангіоми відбувається у декілька стадій: фаза проліферації (активного розвитку), що триває до 12 місяців; фаза стабілізації (зупинки росту), тривалістю з 1 року дитини до 5 років; фаза часткової або повної інволюції (зникнення) з 3–го до 8–го року життя дитини.

Існують розроблені ВООЗ рекомендації: якщо гемангіома розташована поруч із життєво важливими органами, починати терапію варто якомога раніше — протягом першого тижня після виявлення. Так само варто робити у випадках, коли пухлина за 2 тижні вдвічі збільшила свій розмір. А от якщо вона активно не росте або розташована на спині чи стегнах — можна почекати регресу. Якщо гемангіому вчасно і правильно пролікувати, вона не призведе ні до серйозних ускладнень, ні до косметичних вад.

— У який спосіб лікують ці пухлинки? Чи завжди ефективний результат, пов’язаний лише з кардинальним методом — видаленням утворення?

— Для кожної дитини підбирають індивідуальний підхід або курс лікування. Він залежить від віку малюка, місця розташування пухлини, швидкості росту і форми гемангіоми. І якщо вам пропонують негайну операцію у хірургічному відділенні, це означає, що жодними іншими методами в цій лікарні не володіють. Але хірургічне втручання вкрай рідко дає позитивний результат, тим паче його можна застосовувати лише для дітей старшого віку, коли йдеться про комбіновані судинні ураження.

Для ефективного видалення гемангіом клініка мусить мати можливість вибору методу: кріодеструкція, склерозування, компресійна терапія чи спеціальний судинний лазер на барвнику. В ускладнених випадках вдаються до системної чи місцевої гормонотерапії, застосовують адреноблокатори.

Кріодеструкція (заморожування рідким азотом) дозволяє позбутися невеликих гемангіом, що ростуть на поверхні шкіри. За три–чотири тижні ранка загоюється і залишається плаский рубець.

Метод склерозування використовують для лікування підшкірних гемангіом. Введення в пухлину спеціальної речовини дозволяє зупинити її ріст. Гормонотерапію, адреноблокатори призначають, якщо виникає загроза життєво важливим органам. Системна терапія зупиняє ріст пухлини та стимулює розсмоктування. Залишки гемангіоми згодом можна видалити за допомогою лазера.

Саме лазерна терапія — найсучасніший і наразі єдиний метод, який дозволяє позбутися пухлини назавжди. Безболісно і без рубців. За останні 15 років ми проконсультували й успішно вилікували майже 10 тисяч немовлят. Тож на власному досвіді переконалися: цей метод безпечний і ефективний.

До речі, так само безболісно і без рубців спеціальним судинним лазером можна видаляти ангіоми — маленькі червоні цяточки, які є доброякісними пухлинами і з’являються у багатьох людей після 40 років. За його допомогою можна позбутися і розширених судин на обличчі. Причому, на відміну від гемангіом, які потребують неодноразового проведення процедур, ці ураження можуть зникнути після одного лазерного імпульсу.

 

ДО РЕЧІ

«Розширені судини часто сигналізують про рак»

Ольго Вадимівно, а якщо червоні пухлинки на шкірі виникають у дорослих?

— Тоді це не гемангіоми, а щось інше. Наприклад, телеангіектазії (судинні зірочки) — вони часто з’являються у вагітних жінок та жінок, які приймають контрацептиви. Розширені судини достатньо часто можуть бути і першими проявами раку шкіри.

— І як їх діагностують?

— Першим етапом може бути клінічний огляд, далі дерматоскопія, потім — при потребі — видалення і гістологічне дослідження під мікроскопом. Але сьогодні можна вдатися до ще одного способу, який дозволяє пацієнтам зекономити час і витрати на дорогу, — це дистанційна діагностика. Завдяки їй можемо надати професійну допомогу та врятувати життя значно більшій кількості пацієнтів. Сьогодні ми вже довели 100–вiдсоткову достовірність саме при дистанційній діагностиці гемангіом у дітей і небезпечних родимок у дорослих.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

За словами Ольги Богомолець, дистанційна діагностика — це проект, завдяки якому батькам не потрібно везти дитину на консультацію до Києва. Достатньо сфотографувати новоутворення (важливо, щоб фотографія була якісною) і відправити на електронну адресу Інституту, разом зі скаргами, попередньо вказавши вік та вагу дитини. Якщо у пацієнтів немає фотоапарата або електронної пошти — це зможуть зробити адміністратори Інституту, щоправда, поки що тільки в Києві. Та вже найближчим часом, каже Ольга Вадимівна, такі консультаційні пункти відкриють у всіх областях України. Розглянувши зображення пухлини, досвідчені фахівці Інституту встановлюють попередній діагноз і дають рекомендації щодо подальшого лікування або спостереження. Дистанційний огляд можливий не лише для немовлят iз гемангіомами, а й для дорослих iз будь–якими пігментними новоутвореннями на шкірі. Дистанційна консультація займає декілька хвилин, і пацієнти вже протягом доби можуть отримати кваліфіковану відповідь лікаря. Завдяки дистанційній діагностиці за останні роки фахівці Інституту проконсультували тисячі пацієнтів з Росії, Казахстану, Молдови, Білорусі, Ізраїлю, Німеччини.