НОВИНИ ПЛЮС

29.01.2013

Катастрофа риболовецького судна в Японському морі

У Приморському краї Росії в акваторії Японського моря позавчора надвечір перекинулося й затонуло риболовецьке судно «Шанс–101», на борту якого перебувало 30 членів екіпажу — 19 росіян та 11 громадян Індонезії. Десятьох моряків врятували одразу, ще п’ятьох, які перебували на рятувальному плоту, підібрали невдовзі після катастрофи. Решта 15 вважаються зниклими безвісти, станом на вчора в пошуковій операції було задіяно десять кораблів та чотири повітряні судна. «Шанс–101» перекинувся за 50 кілометрів від берега. За даними МНС Росії, температура повітря в районі пошуків становить 13 градусів нижче нуля.

Зсув накрив стадіон у Туреччині

Щонайменше сім людей загинуло і троє отримали поранення у місті Ширнак на південному сході Туреччини. Під час матчу між місцевими командами футбольний стадіон накрив зсув, спричинений сильними зливами. Тонни ґрунту накрили частину трибун і футбольне поле. Принаймні одна людина вважається зниклою безвісти.

Аварія туристичного автобуса в Португалії

У Португалії в результаті аварії туристичного автобуса загинуло 11 і травмовано 32 людини. Як повідомляє «Франс пресс», автобус із туристами впав у яр, коли водій не впорався з керуванням на слизькій після дощу дорозі в гірській місцевості. Трагедія сталася на шляху між містами Порту Аллегре та Санта Маріа да Феріа в провінції Каштелу Бранку на північному заході Португалії.

Африканський союз очолив прем’єр Ефіопії

Новим головою Африканського союзу позавчора став прем’єр–міністр Ефіопії Хайлемаріам Десалень. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», на цій посаді він замінив президента Беніну Томаса Боні Яйї. Передаючи повноваження новому голові, Яйї розкритикував надто повільну реакцію Африки на повстання ісламістів у Малі.

Африканський союз об’єднує 54 держави, його голову переобирають щороку.

Урядові війська в Малі зайняли Тімбукту

Французькі та малійські війська позавчора увійшли в стратегічне місто Тімбукту на півночі Малі. У ніч на неділю військові також вибили ісламістських бойовиків із міста Гао на сході країни. Ісламісти, пов’язані з «Аль–Каїдою», тримали цей населений пункт упродовж десяти місяців. Третє ключове місто — Кідал — поки що залишається під контролем повстанців.

В Ірані вибухнув ядерний об’єкт?

На підземному ядерному об’єкті Фордо в Ірані стався вибух, внаслідок якого близько 240 співробітників комплексу виявилися похованими під землею. Про це повідомляє американський веб–сайт WorldNetDaily з посиланням на колишнього співробітника іранських спецслужб Хамідрезу Закер. Також цю інформацію газеті «Таймс» підтвердили в розвідці Ізраїлю. Вибух нібито стався на глибині 100 метрів об 11:30 за місцевим часом (10:00 за Києвом). Водночас влада Ірану факт вибуху категорично спростовує.

США, Ізраїль та ще низка країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран раніше не заперечував, що збагачує уран до 20%, однак заявляв, що метою робіт на підприємстві Фордо є винятково збільшення кількості палива для Тегеранського медичного реактора.

Бунт у венесуельській тюрмі: 61 жертва

Під час бунту, що спалахнув 25 січня у тюрмі штату Лара на північному заході Венесуели, загинула щонайменше 61 людина, ще 120 отримали поранення. Як повідомляє агенція «Франс пресс» із посиланням на представника місцевої лікарні, більшість поранень — вогнепальні. За словами міністра, відповідального за систему виправних закладів Венесуели, ув’язнені збунтувалися після того, як адміністрація тюрми почала обшукувати камери, щоб вилучити незаконно отриману зброю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>