Країна «фараонів»

29.01.2013
Країна «фараонів»

«Ультрас» каїрського клубу «Аль–Ахлі» святкують вирок фанатам порт–саїдського «Аль–Масрі». Фото Рейтер.

Відзначивши другу річницю з початку революції, наслідком якої стало відсторонення від влади багаторічного президента Хосні Мубарака, повна зміна влади й політичного устрою в країні, Єгипет знову опинився на порозі громадянської війни. На вулиці великих міст знову вийшли сотні тисяч єгиптян, які знову виступали проти влади — але цього разу вже нової, ісламістської, чесно обраної народом на вільних і майже прозорих виборах. Учасники демонстрацій звинувачували президента Мохаммеда Мурсі та його соратників у «зраді ідеалів революції», монополізації влади та інших гріхах.

Попри гарячий характер арабів, протести були, наскільки це можливо, мирними, з невеликою кількістю крові. По–справжньому ж криваві заворушення спалахнули після оголошення вироку звинуваченим у трагедії, яка розігралася на стадіоні міста Порт–Саїд 1 лютого 2012 року. Тоді після зустрічі місцевого футбольного клубу «Аль–Масрі» зі столичним «Аль–Ахлі» між уболівальниками двох команд спалахнула масова бійка, в результаті якої загинули 74 й постраждали сотні осіб. Минулої суботи суд у Каїрі засудив 21 обвинуваченого (усі — фанати «Аль–Масрі») в цій справі до смертної кари. Вирок ще 53 обвинуваченим буде оголошено 9 березня.

Після оголошення цієї новини на вулиці Порт–Саїда вихлюпнулося розгніване море місцевих «ультрас». Поліція намагалася їх утихомирити за допомогою тих самих засобів, застосування яких закидав засу­дженому за це екс–президентові Мубараку чинний глава держави. У результаті стрілянини, на яку протестувальники відповідали камінням і пляшками із запалювальною сумішшю, загинуло понад 30 людей. Наступного дня їхній похорон перетворився на нову трагедію — поліція намагалася і його розігнати, як демонстрацію. У результаті близько 400 людей потрапили до лікарень, надихавшись сльозогінного газу, ще 17 — із вогнепальними пораненнями. Принаймні для чотирьох випущені поліцією кулі стали смертельними.

Тим часом аналогічні події відбувалися і в Каїрі, де футбольні фанати навіть захопили центральну станцію метро ім. Анвара Садата, скандуючи через станційні гучномовці антипрезидентські гасла. Демонстранти намагалися прорватися і в будівлю держтелерадіо, але охороні вдалося відбитися за допомогою газових гранат. І в Каїрі, і в інших містах зафіксовано напади на офіси політичного крила руху «Брати–мусульмани» — Партії свободи і справедливості.

Сутички протестувальників із правоохоронцями також відбувалися в Александрії та — особливо жорстокі — Суеці, де загинуло не менше сімох демонстрантів та один поліцейський. Зрештою президент Мурсі оголосив у трьох особливо бунтівних провінціях країни надзвичайний стан терміном на 30 днів і закликав народ «припинити насильство та висловлювати свої думки вільно і мирно». Відповідне звернення глава дер­жави поширив... у своєму «Твіттері». А сам у розпал подій полетів до Аддіс–Абеби на саміт Африканського союзу, що відбувся в столиці Ефіопії минулої неділі.

Утім увечері того ж дня Мурсі повернувся до Каїра і цього разу виступив уже в ефірі державного телебачення, закликавши всі політичні сили країни до політичного діалогу, аби «якнайшвидше знайти шляхи виходу з кризи». Президент заявив, що вважає те, що сталося, «проявами контрреволюції, яку народ відкидає й засуджує». «Наша дер­жава спроможна захистити себе. Я проти надзвичайних заходів, але коли я бачу, що безпека країни опинилася під загрозою, то іншого виходу немає», — наголосив Мурсі.

Попри надзвичайний стан і комендантську годину, локальні сутички в Каїрі відбувалися і вчора. У курортних містах — Хургаді, Шарм–ель–Шейху тощо — наразі спокійно, хоча туристи неабияк стурбовані ситуацією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>