Тi самi плюс Ахметов?

25.01.2013

У справi про вбивство Євгена Щербаня продовжуються словесні баталії між Генпрокуратурою і оточенням екс–Прем’єрки Юлії Тимошенко.

Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що «інформація про причетність Тимошенко до організації вбивства депутата Щербаня була озвучена ще в 2001 році радником Лазаренка». «Але Тимошенко всіма можливими і неможливими шляхами весь цей час уникала відповідальності, — поскаржився керманич Різницької журналістам вітчизняних та закордонних ЗМІ. — Вона ховалася за посадами, мандатом народного депутата, політичним статусом тощо». За словами Пшонки, у правоохоронців ще з кінця 90–х років регулярно виникали запитання до Тимошенко. Але вона жодного разу не надала на них відповідей у жодній iз кримінальних справ. А їх за останні 15 років проти Тимошенко було порушено чимало».

На заяви про «давність» обвинувачень Тимошенко в «мокрій» справі відгукнувся екс–Президент Леонід Кучма. Він стверджує, що в його часи прокуратура не мала доказів причетності Юлії Володимирівни до вбивства Євгена Щербаня. Як передав учора кореспондент «Української правди», про це Президент 1994—2005 років розповів у кулуарах заходів, організованих Фондом Пінчука в Давосі.

Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін додає, що наразі слідчі розслідують три справи проти екс–Прем’єра — щодо закупівлі машин швидкої допомоги, використання «кіотських» грошей, про спробу дачі хабара суддям Верховного Суду. Щодо «справи Щербаня», то пан Кузьмін каже, що Ледi Ю «була особисто знайома з Мільченком, який був посередником в організації вбивства, та з ватажком банди кілерів Кушніром».

Водночас Дмитро Поїзд, адвокат кілера Вадима Болотських, засудженого за вбивство Щербаня, вважає, що слідчі мають допитати в цій справі донецького олiгарха Ріната Ахметова, який очолив великий бiзнес Донбасу пiсля Щербаня. В ефірі телеканалу ТВі він зазначив, що Ахметов «знав усіх цих людей... і був скарбником у тій групі».

У ці січневі дні державне агентство «Укрінформ» повідомило ще й про те, що три місяці тому — 22 жовтня 2012 року (!) — окружний суд Гамбурга відмовив у задоволенні позову Юлії Тимошенко проти Прем’єр–міністра Миколи Азарова і присудив стягнути з позивача компенсацію за судові витрати у розмірі 300 тис. євро. У позові Ледi Ю нiбито вимагала заборонити Азарову робити заяви про її причетність до злочинів Лазаренка. А до Феміди Гамбурга скаргу подали, оскільки Прем’єр дав інтерв’ю одному з німецьких телеканалів.

Захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко, неперевершений у лукавстві, вчора спростував інформацію про те, що його клієнтка програла суд Азарову. «Ця інформація тотально не відповідає дійсності», — сказав адвокат. Утім згодом з’явилося офіційне підтвердження рішення суду в Гамбурзі не на користь Тимошенко.

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Юлія Тимошенко, яка нещодавно оголошувала бойкот лікарям у ЦКЛ «Укрзалізниці», де вона перебуває, поновила лікування.

«Із 23 січня за бажанням пацієнтки були відновлені реабілітаційні процедури. І вчора (23 січня), і сьогодні вона виконує фізичні вправи й низку інших процедур», — сказав головлікар ЦКЛ №5 Михайло Афанасьєв. За його словами, стан Тимошенко задовільний, як і раніше.