Сварка через «Мрію» і два пакети

25.01.2013
Сварка через «Мрію» і два пакети

Михайло Головко.

На Тернопільщині не на жарт розгорівся скандал навколо Івана Гути — Героя України, голови агрохолдингу «Мрія», відомого й далеко за межами регіону. Державна податкова служба звинувачує одне з найуспішніших агропромислових підприємств (його чистий прибуток за період з січня по вересень минулого року становив понад 137 млн. доларів) в ухилянні від сплати ПДВ, податку на прибуток та відповідних штрафів на загальну суму 15 млн. гривень. За останній час податкова здійснила «жорсткі» перевірки та обшуки фактично в усіх структурах агрохолдингу.

Під час такої атаки на ТОВ «Мрія Центр» у селі Васильківці Гусятинського району податківці «напоролися» на народного депутата України від ВО «Свобода» Михайла Головка, який орендує в офісі товариства кімнату для своєї громадської приймальні. Між представниками податкової та молодим нардепом виник серйозний конфлікт, який протилежні сторони трактують дуже по–різному. Податківці заявили про перешкоджання Михайла Головка їхнім слідчим діям і звернулися з цього приводу до обласної прокуратури.

Як повідомили у прес–службі останньої, «встановлено, що народний депутат, переконавшись у наявності правових підстав у працівників податкової міліції для проведення обшуку, зачинив двері одного з кабінетів iзсередини, а потім вивісив на них напис: «Громадська приймальня народного депутата України». Надалі, не реагуючи на заборону правоохоронців, виніс із кабінету два поліетиленові пакети, вміст яких не розголошується в інтересах слідства. Дії народного депутата кваліфіковані як втручання в діяльність працівників правоохоронного органу. За даним фактом прокуратурою області в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження щодо ч. 2 ст. 343 КК України (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу).

Наступним кроком у розслідуванні буде звернення до Верховної Ради України щодо зняття депутатської недоторканності й продовження досудового розслідування в даній справі».

Депутат–«свободівець» Головко, у свою чергу, стверджує, що це податківці перешкоджали його депутатській діяльності, не даючи зайти до громадської приймальні і забрати звідти документи та особисті речі, на що він мав повне законне право. Відтак пан Михайло надіслав депутатське звернення на ім’я Генерального прокурора України Віктора Пшонки. «Правоохоронці порушили ст. 17 Закону України «Про статус народного депутата України», якою визначене право безперешкодного доступу на всі підприємства, в установи та організації на території України, незалежно від їхнього підпорядкування, форм власності чи режиму секретності. Старші слідчі СВ ПМ ДПС України в Тернопільській області Шевчук Сергій Михайлович та Цимбалюк Петро Анатолійович вчинили дії, що містять ознаки складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України — незаконне проникнення у володіння іншої особи (громадської приймальні народного депутата), незаконне проведення в них огляду та обшуку, створення штучних перешкод у роботі народного депутата службовими особами органів податкової міліції», — йдеться у зверненні Головка.