НОВИНИ ПЛЮС

23.01.2013

Міжнародна конференція щодо Малі

Євросоюз запропонував провести міжнародну конференцію з приводу ситуації у Малі. Вона має відбутися у Брюсселі п’ятого лютого, повідомила глава дипломатії ЄС Кетрін Ештон. Декларувавши політичну підтримку операції Франції у Малі, ЄС переходить до надання конкретної допомоги. Минулого тижня ЄС вирішив прискорити розгортання у Малі європейської місії військових інструкторів. Глава місії, французький генерал Франсуа Лекуантр, позавчора вже прибув до Малі. 450 європейських інструкторів розпочнуть навчати малійських військових у середині лютого. Метою військової операції в Малі є звільнення півночі країни від ісламістських бойовиків.

Позавчора колона французьких та малійських військ вступила до стратегічно важливого міста Діабалі в центрі Малі. Ісламістські бойовики, які зайняли це місто минулої п’ятниці, не чинили опору. Франція вже направила 2150 iз запланованих 2,5 тисячі військовослужбовців, аби допомогти малійським силам боротися з бойовиками, деякі з яких пов’язані з «Аль–Каїдою» в iсламському Магрибі.

Новий глава Єврогрупи

Новим очільником Єврогрупи, яка об’єднує 17 країн, де дiє єдина європейська валюта, став міністр фінансів Нідерландів. 46–річний Єроен Дійсселблюм змінив на цій посаді прем’єр–міністра Люксембургу Жан–Клода Юнкера. Кандидатуру Дійсселблюма підтримали всі міністри країн зони євро за винятком Іспанії. Міністр фінансів Франції П’єр Московічі заявив, що новому керівникові буде важко й далі дотримуватися політики, запровадженої Юнкером. На його думку, збалансованість, досягнута завдяки жорсткій економії, не до вподоби деяким країнам. Дiйсселблюм лише 11 тижнів тому очолив міністерство фінансів Нідерландів — однієї з небагатьох європейських країн, яка і далі впевнено зберігає найвищий кредитний рейтинг.

Теракт у Сирії: близько 40 загиблих

Учора по обіді мартиролог людей, які загинули під час теракту, влаштованого в передмісті сирійського міста Хама терористом–смертником, склав 38 осіб. Як повідомила «Ассошіейтед пресс», посилаючись на дані гуманітарних організацій, що працюють у Сирії, кількість жертв невпинно зростає. Адже десятки людей перебувають у шпиталях у вкрай важкому стані.

Вибуховий пристрій спрацював учора вранці в автомобілі, яким керував самогубця. Це сталося поблизу будівлі, де розташовано головний штаб нерегулярних військ, які підтримують урядові сирійські війська. Вочевидь, терорист обрав за ціль саме прихильників Башара Асада. Проте від вибуху постраждали не тільки військові, а й мирні люди.

Тим часом у столиці країни — Дамаску — тривають важкі бої між урядовими військами та збройними силами повстанців. Загалом лише за один день, 21 січня, за даними правозахисних організацій, у Сирії загинули щонайменше 142 людини (не враховуючи жертв вибуху в Хамі), 34 iз них — мирні жителі. А загальна кiлькість загиблих від початку громадянської війни становить понад 60 тисяч осіб. Ще 600 тисяч стали біженцями.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>