Пішов Матрос» до Кушніра

23.01.2013
Пішов Матрос» до Кушніра

Юлія Тимошено підписує документ про «підозри», який привезли з Генпрокуратури до лікарні.

Генпрокуратура неофіційно оприлюднила в ЗМІ повідомлення про підозру Юлії Тимошенко в організації вбивства нардепа Євгена Щербаня у 1996 році. Саме повідомлення, підписане засудженою Леді Ю минулої п’ятниці, складається з двох частин: у першій — викладаються обставини появи на українському ринку компанії «Єдині енергетичні системи України», яку очолювала Тимошенко, і формування заборгованості перед Міноборони Росії за куплений газ в обмін на надання будівельних послуг. Друга частина документа присвячена обставинам підготовки вбивства Щербаня.

Як йдеться в документі, слідство вважає, що підставою для вбивства впливового нардепа, у якому підозрюють Юлію Тимошенко й Павла Лазаренка, була неможливість поділити ринок газу в Донецькій області. За версією слідства, передумовою до здійснення цього злочину стали дії тодішнього першого віце–прем’єра Павла Лазаренка, що лобіював прийняття постанови уряду, яким за кожною областю закріплювався єдиний оптовий постачальник газу, в якого всі підприємства мали купувати паливо за встановленою ним ціною.

У Дніпропетровській і Донецькій областях таким постачальником стала саме «ЄЕСУ», яка відраховувала патрону половину всіх прибутків. Але на Донбасі саме Щербань домігся того, щоб єдиною організацією, яка мала право на укладення таких договорів, була не «ЄЕСУ», а корпорація «Індустріальний союз Донбасу». На цьому ґрунті між Лазаренком, Тимошенко і Щербанем регулярно виникали конфлікти.

«Безпосередньо Т. і Л. не могли скоїти вбивство Щербаня, вони вирішили замовити його іншим особам, тобто організувати вбивство, — відзначають у Генпрокуратурі. — Радник Лазаренка Петро Кириченко організував у будинку відпочинку «Пуща–Водиця» зустріч Лазаренка з кримінальним авторитетом із Дніпропетровська Олександром Мільченком на прізвисько «Матрос». На початку 1996 року вони зустрічалися кілька разів, і на одній з таких зустрічей пан Лазаренко познайомив «Матроса» з Тимошенко».

Тож саме «Матросу» Павло Іванович та Юлія Володимирівна нібито замовили вбивство Щербаня за 3 млн. доларів, а вже той звернувся як посередник до банди Євгена Кушніра. Розрахунків після вбивства було дев’ять, і вони здійснювалися ще й у 1997 році. Звісно, цю версію Генпрокуратурі ще потрібно відстояти у суді. Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін стверджує, що у них «достатньо даних».

«Я стверджую, і буду доводити це в суді, що Тимошенко Юлія Володимирівна разом зі своїм спільником Лазаренком Павлом Івановичем убивали своїх конкурентів по бізнесу. Це правда. І я це буду доводити у суді», — заявив пан Кузьмін в ефірі ICTV. Він також не вважає цю справу політичною, мовляв, «коли людину підозрюють в організації фінансування вбивства, то про яку політичну репресію може йти мова».

Водночас Юлія Тимошенко не визнає обвинувачення в організації вбивства Щербаня. Власне іншої реакції й не варто було чекати. Як повідомила дочка екс–Прем’єра Євгенія, Юлія Тимошенко також продовжує свою акцію громадянської непокори і відмовляється переходити в нову, переобладнану кімнату для зустрічі із захисниками. Стару ж кімнату, в якій зараз протестує Ледi Ю, пенітенціарії оголосили кімнатою для проведення слідчих дій.