Підземна аптека

22.01.2013

У центрі Черкас на розі бульвару Тараса Шевченка та вулиці Остафія Дашкевича нині велика яма, яку не закопують. Як з’ясувалося, під час проведення водогону там було виявлено залишки старовинної будівлі, у якій збереглися навіть арочні склепіння.

За свідченнями черкаських краєзнавців, знайдені цокольні стіни колись належали двоповерховій аптеці, котра була зведена у місті ще 100 років тому. Аптека мала чимале підвальне приміщення, яке використовували як склади для медикаментів. Під час будівництва дороги у 70–х роках минулого століття аптеку знесли, а її залишки просто заасфальтували.

За словами черкаського мера Сергія Одарича, оскільки в місті нині залишилося не так багато старовинних будівель, то тепер планується дослідити цю територію й відкрити її для черкащан та гостей міста. «Є кілька варіантів. Можливо, там буде підземний музейний комплекс, або ми просто накриємо те місце склом, і коли люди рухатимуться тротуаром, вони матимуть змогу побачити залишки старовинних стін та склепінь», — зазначає мер Черкас Сергій Одарич. До речі, у бюджеті міста вже передбачено кошти на облаштування підземної знахідки.