Оцiнки, що покликали кризу?

18.01.2013
Оцiнки, що покликали кризу?

Офіс одного з трьох рейтингових агентств яке своїми діями посприяло кризі в єврозоні.

Рейтингові агенції будуть змушені більш прозоро оцінювати суверенні борги країн, адже їхня оцінка впливає на загальний рівень довіри до держави. Європарламент позавчора ухвалив дві постанови з цього питання. Згідно з новими правилами, рейтингові агенції повинні будуть оцінювати фінансовий стан країни у відповідності до певного плану, а не, як дотепер, без попереднього повідомлення і в останній момент. Так, агенції будуть зобов’язані встановлювати дати оприлюднення своїх оцінок, публікувати рейтинги тільки після закінчення робочого тижня на біржах, тобто у вечір п’ятниці, та принаймні за годину до відкриття торговельних операцій у ЄС. Таким чином, нацiональнi уряди матимуть можливість підготуватися до «несподiванок» рейтингу. Також Європарламент обмежив кількість країн, фiнансовий стан яких можна буде оцінювати впродовж року, i встановив кiлькiсть рейтингових оцiнок для однiєї — три. Додаткові ж рейтинги можна проводити лише за запитом самої країни. І, нарешті, рейтингова агенція, яка володіє більш ніж 10 відсотками будь–якої компанії, не має права проводити її оцінку.

За змiни у регулюваннi діяльностi рейтингових агенцій проголосували 579 євродепутатів, 58 були проти та 60 — утрималися.

Криза у єврозоні показала, що оцінки рейтингових агентств мають занадто великий вплив на фінансову ситуацію в країні, це може впливати навіть на політичні рішення і призвести до біржових спекуляцій.

Європейський парламент також зажадав, щоб рейтингові агентства несли більшу відповідальність. Їхнi оцінки повинні включати обов’язкові обґрунтування та вказувати джерела. Від цього залежить відсоток, під який компанії та країни можуть позичити гроші чи випустити облігації.

Кілька країн ЄС, зокрема Німеччина та Франція, заявляли, що рейтингові дії поглибили фінансову кризу в єврозоні. Європарламентар від Німеччини Вольф Клінц у ході дискусій аргументував: «Упродовж тривалого часу після початку глобальної фінансової кризи рейтингові агенції запевняють, що не мають до неї жодного стосунку. Але насправді вони зацікавлені насамперед якнайшвидше збільшити власний бізнес».

«Тепер діяльність рейтингових агенцій повинна стати більш прозорою, і вони будуть нести відповідальність за можливі помилки при оцінці країн», — задоволено зазначив після голосування єврокомісар iз фінансів Мішель Барньє. Раніше Європарламент також вирішив, що інвестори, які постраждали від помилок рейтингових агенцій, зможуть звертатися до суду. Найбільші рейтингові агенції походять зі Сполучених Штатів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>