Янгол із сумкою

17.01.2013
Янгол із сумкою

Ось він, сумський янгол.

За ідеєю, кожне місто, як і кожна людина, має свого янгола–охоронця. Ну принаймні хотілося б у це вірити. Але хто бачив свого янгола? Отож!.. А сумчанам у цьому сенсі пощастило: цьогорічні святки місто відзначає з персональним янголом, якого кожен бажаючий зміг побачити.

Загалом у муніципальній галереї «СМУГА» сумський янгол був не один — цілий їх світ подарувала землякам художниця Анна Черненко своєю виставкою «О, кружляння...». Кружляння сніжинок і маленьких дивовижних створінь, які напевне живуть поруч із нами, — просто ми не помічаємо. Ось янголеня розглядає метелика; а це — спілкується iз совою, сидячи поруч на гілці. Янголи співають із пташками, колядують, катаються на собаці, дзеленчать равликові у дзвіночок, плетуть мережива, просто позіхають і викочують сонце — для нас... Мереживні малюнки випромінюють позитив, і у цьому енергетичному полі люди стають лагіднішими й дитиннішими. Підтвер­дження — книга відгуків, уже навіть не в одному зошиті, бо поділитися враженнями хочеться багатьом. Емоції ж досить схожі: «Ваші картини вернули мене в дитинство», «Дякую за світ чарівної казки», «Навіть не уявляю, які вам сняться сни... Після таких вражень піду додому вчитися малювати», «Кінця світу не буде, поки живуть такі світлі художники»... Багато записів — від дітей, як ось цей — навскоси, як буває на початку уміння писати: «Очінь кросіво. — Софія, 6 років». Чи потрібні ще якісь рецензії?..

Власне, висновок один: янголи виконали своє добре призначення. В тім числі й персональний янгол Сум, якого напередодні виставки попросила уявити художницю директор Агенції промоції міста Ірина Дяденко. І він народився, і полетів над банями сумських церков із сумочкою через плече, на якій — герб міста з відомими трьома сумками.

Янголи залетіли в творчість художниці порівняно недавно. Якщо загалом персональні виставки живопису архітектора Анни Черненко беруть початок у 1992–му, то янголи в них — лише кілька років. Повернення в дитинство, чистота, осяяння, спокій і надія... Тепер — для цілого міста, яке свого персонального янгола знає в обличчя.